Tudomány-Tech

Durva előrejelzéseket adtak a tudósok: egyetlen forró, száraz, lakhatatlan szuperkontinens fog kialakulni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 17:53

Akkora hőség lesz a Földön, amit már nem fognak tudni elviselni az emlősök. Az ember sem.

A szélsőséges globális felmelegedés 250 millió éven belül valószínűleg eltörli a Föld színéről az összes emlőst – beleértve az embert is – írja a Sky News egy tanulmányra hivatkozva.

Az apokaliptikus előrejelzések az első szuperszámítógépes klímamodellekből származnak. Eszerint:

  • A hőmérséklet 70 Celsius-fokig emelkedhet, és a bolygót élelem és víz nélküli, ellenséges környezetté változtathatja.
  • A Föld kontinensei egyetlen forró, száraz, lakhatatlan szuperkontinenst alkotva egyesülnek.
  • Az ehhez vezető tektonikus mozgások pedig hatalmas mennyiségű szén-dioxidot (CO2) szabadítanak a levegőbe vulkánkitörések révén.
  • A Föld annyira felforrósodhat, hogy az előre jelzett szuperkontinensnek csak 8-16 százaléka lesz lakható.

A tanulmány vezető szerzője, Alexander Farnsworth, a Bristoli Egyetem munkatársa elmondta: „Az újonnan kialakult szuperkontinens gyakorlatilag hármas csapást mérne a Földre, amely a kontinentális hatásból, a forróbb napból és a légkörben lévő több szén-dioxidból állna, és a bolygó nagy részén egyre nagyobb hőséget okozna”.


„Az átlagosan 40 és 50 Celsius-fok közötti hőmérséklet és a még nagyobb napi szélsőségek, a magas páratartalommal súlyosbítva, végül megpecsételnék a sorsunkat. 

Az emberek – sok más fajjal együtt – elpusztulnának, mivel képtelenek lennének ezt a hőt izzadsággal leadni, hűtve ezzel a testüket

– mondta.

A kutatás szerzői úgy vélik, hogy a CO2-szint a mai 400 ppm-ről (kb. 400 ppm) több mint 600 ppm-re emelkedhet a Pangea Ultima nevű szuperkontinens kialakulásáig.

Ez azonban feltételezi, hogy az emberiség felhagy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, különben sokkal, de sokkal hamarabb fogjuk látni ezeket a számokat – figyelmeztetett Benjamin Mills professzor, aki a tanulmányhoz a jövőbeli CO2-előrejelzéseket számolta ki.

Eunice Lo, a Bristoli Egyetem tanára elmondta: Rendkívül fontos, hogy ne veszítsük szem elől a jelenlegi éghajlati válságot, amely az üvegházhatású gázok emberi kibocsátásának következménye.

„Miközben lakhatatlan bolygót jósolunk a távoli jövőre, már ma is olyan szélsőséges hőséget tapasztalunk, amely káros az emberi egészségre. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb elérjük a nettó nulla kibocsátást” – tette hozzá.

Nyitókép: Reuters/Athit Perawongmetha.

#Tudomány-Tech#klímaváltozás#pangea ultima#földrészek#szén-dioxid#vulkánkitörés#hőség

Címlapról ajánljuk