Gazdaság

Bezuhantak a MÁV bevételei, százmilliókat buknak a vármegye- és országbérleteken

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 11:26

Júniusra a MÁV bevétele már több mint 400 millióval maradt el a tavalyi év azonos időszakéhoz képest, rengeteget buknak a vármegye- és országbérleteken. 

Az idei évet még a tavaly januári bevételhez képest 2,3 milliárdos plusszal nyitó MÁV júniusra már több mint 400 millióval maradt el a 2022-es nyár nyitó havi bevételétől, írja a Népszava.

A lap megjegyzi: az állami vasúttársaságnak az első négy hónapban sikerült 7,5 milliárd forint fölötti többletet összehoznia a jegy- és bérleteladásból, azonban májusban új, kedvezményes vasúti bérletet vezettek be. A vármegyebérlet 9450 forintba, az országbérlet 18 900 forintba kerül, a diákok 90 százalékos kedvezménnyel tudnak hozzájutni.

Ez pedig durván csökkenti a bevételüket, már csak azért is, mert hatalmas érdeklődés mutatkozik ezekre. A laphoz eljuttatott egyik belső elemzés adatai alapján már májusban 953 millió forinttal csökkent a bevétel az idei áprilisi menetjegy- és bérleteladáshoz viszonyítva. Tény, még így is több mint félmilliárdos többletről beszélhetünk a 2022-es számokhoz képest, júniusban azonban fordult a kocka. Mint írják,

a visszaesés májushoz képest meghaladta az egymilliárd forintot, a menetdíjakból befolyt összeg pedig csaknem félmilliárddal kevesebb volt, mint tavaly júniusban.

Ez pedig azt jelenti, hogy szűk két hónap alatt 2 milliárdjába került a MÁV-nak az ország- és vármegyebérlet, ugyanakkor az Építési és Közlekedési Minisztérium a lap kérdésére tagadta, hogy az vasúttársaság bevétele csökkenne. Szakmai szervezetek vitatják az intézkedést, a témában korábban a Híradó is készített riportot:

 

Hozzászólna?

 

Nyitókép: Egy utas mutatja országbérletét a május 1-jétől használható vármegye- és az országbérlet bevezetéséről, értékesítésének elindulásáról tartott sajtótájékoztató előtt a székesfehérvári vasútállomáson 2023. április 28-án. MTI / Vasvári Tamás

 

#Gazdaság#máv#országbérlet#bevételkiesés

Címlapról ajánljuk