Gazdaság

Teszteli az utasokat a MÁV: vasárnaptól különleges vonatok járnak ezen a vonalon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 6. 10:53

Vasárnaptól kezdődően két hónapig kalauz nélkül közlekednek az S76-os vonatok Pilisvörösvár és Rákos között, jelentette be a MÁV-START szombaton.

Április 7-től tesztjelleggel kalauz nélkül járnak majd a MÁV-START Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatai, közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság szombaton. A két hónaposra tervezett tesztelési, majd pedig értékelési folyamatot követően várhatóan számos – feltételeknek megfelelő – elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést.

A közlemény szerint a március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, így már nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon. Ez teszi lehetővé a Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban már megszokott, kalauz nélküli vonatközlekedés tesztelését a budapesti elővárosi forgalomban.

A május 6-ig tartó, két hónapos tesztidőszakban a kiindulási állomásról, illetve minden nagyobb forgalmú állomásról történő indulást követően felhívják utasok figyelmét arra, hogy az adott vonat kalauz nélkül közlekedik. Ezzel együtt jelzik azt is, hogy vészhelyzet esetén az ajtók melletti vészhívóval vehetik fel a kapcsolatot a mozdonyvezetővel.

Az utazást kizárólag érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet megkezdni, szúrópróbaszerű jegyellenőrzések továbbra is lesznek a vonatokon. 

Amennyiben az utas a menetjegyellenőrzés során nem tudja felmutatni érvényes menetjegyét, bérletét vagy kedvezményes díjtermék használatakor az arra jogosító okmányát, akkor abban az eseten a jegyellenőr pótdíjat számol fel az utasnak.

A tesztidőszakban lebukó, menetjegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül felszálló utasok 2600 forintos pótdíjat fizetnek a menetjegy árán kívül, ha a felszállás helyén volt jegyvásárlási lehetőség. Május 6-tól a büntetés 25 ezer forintra emelkedik majd.

A budapesti és az agglomerációs közlekedésben zajló rendszerváltásról az RTL Híradója is beszámolt:


Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Gazdaság#máv#kalauz#jegy#teszt#pilisvörösvár#rákos

Címlapról ajánljuk