Gazdaság

Mészáros Lőrinc veszteséges gyárát is kisegítette az Orbán-kormány Gyármentő Programja

rtl.hurtl.hu

2023. július 22. 16:58

Mészáros Lőrinc veszteséges kukoricafeldolgozó cégének, a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft-nek is jutott közpénz a kormány 150 milliárd forintos gyármentő programjából.  

Mészáros Lőrinc veszteséges kukoricafeldolgozóját is megmenti a kormány a tavaly ősszel bejelentett Gyármentő Programmal, írja az mfor.hu.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai oklevélátadó ünnepségén derült ki, hogy első körben 25 cég kapta meg a támogatási oklevelet az energiahatékonyságot növelését célzó beruházásokhoz, összesen mintegy 27,5 milliárd forint értékben. A lap szerint

átlagosan egymilliárd forintot kaptak a nyertesek, és köztük volt a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft., amely Mészáros Lőrinc kukoricafeldolgozó gyára.

Mint arról beszámoltunk, a kormány már tavaly ősszel elindította nagyszabású, 150 milliárd forintos gyármentő programját, amely a Magyarországon működő nagyvállalatoknak nyújt vissza nem térítendő támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. 

Egy vállalat összesen 15 millió euró (6,2 milliárd forint) támogatásra nyújthatott be pályázatot. Budapesten 30, vidéken pedig 45 százalékos intenzitással támogatják a versenyszféra energiahatékonysági fejlesztéseit. Ennek eredményeképpen pedig 

Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc is kapott közpénzt kukoricafeldolgozójának megmentésére.

A lap emlékeztet: bár Mészáros cégének árbevétele folyamatosan nőtt, összesen mintegy 800 millió forint veszteséget termelt 2022-ben. Az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására képes üzem öt év alatt összesen 13,3 milliárd forint mínuszt hozott össze.

A vállalat többségi tulajdonosa az Opus Global Nyrt., amely Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik oszlopos tagja. A lapr értékelése szerint a felcsúti nagyvállalkozó nem különösebben szorult rá a mentésre, hiszen a 100 leggazdagabb magyar 2022-es rangsorát idén is ő vezeti 480 milliárdos vagyonnal.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#mészáros lőrinc#kukorica#gyármentés#program#állami támogatás

Címlapról ajánljuk