Gazdaság

Magyarországi munkákra toboroznak 10 ezer embert a Fülöp-szigeteken

rtl.hurtl.hu

2023. június 20. 17:26

Gyári és mezőgazdasági munkásokat toboroznak a Fülöp-szigetekről, nem túl jó fizetésért.

Magyarország a Fülöp-szigeteken toboroz munkásokat, az év végéig 10 ezer filippínó dolgozóra van szüksége – hangzott el a Fülöp-szigeteki TV Patrol riportjában, amit állítólag a helyi tévében sugároznak és a 444.hu szúrt ki.

A fizetés, amit kínálnak nem túl magas, a gyári vagy mezőgazdasági munkásoknak nettó 520 eurót (195 ezer forintot) ígérnek.


A vendégmunkásoktól elvárás a középiskolai végzettség, az angol nyelv alapfokú ismerete, 2 év tapasztalat a munkakörben, a fizikai állóképesség és bizonyos esetekben a megfelelő magasság – mondták a riportban. Azt is elhangzott, hogy kormányközi megállapodás alapján azért is várják Magyarországon a Fülöp-szigetekieket, mert ők is római katolikusok.

A KSH friss adatai szerint megugrott a vendégmunkások száma tavaly, 14 százalékkal 81 ezerre nőtt a számuk. A Fülöp-szigetekről, valamint a Mongóliából és az Indiából érkező vendégmunkások száma nőtt a legnagyobb mértékben. Nemrég például kiderült, hogy Magyarországra toboroznak teherautósofőröket egy indiai állami migrációs központban.

Orbán Viktor néhány hónapja azt mondta: még 500 ezer dolgozóra van szükség a kormány iparfejlesztési terveihez.

Az Országgyűlés kedden tovább könnyített az unión kívülről érkezők foglalkoztatásán, ám Farkas Flórián volt miniszterelnöki biztos azt mondta, inkább a több százezer roma munkanélkülit kellene álláshoz juttatni:


Nyitókép: AP/Aaron Favila.

#Gazdaság#vendégmunkás#külföldi#munkavállaló#fülöp-szigetek#hirdetés#toborzás#tv

Címlapról ajánljuk