Gazdaság

A kormány milliárdos reklámkampánnyal buzdít mindenkit állampapír vásárlására

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 14:54

Jövőre az ideinél 300 millió forinttal magasabb, 2,8 milliárd forintos keretet szánnak az állampapírok értékesítését támogató kommunikációs feladatok ellátásához. 

A banki megtakarítások megadóztatásán kívül 2,8 milliárd forintos kommunikációs kampányt indít az Orbán-kormány, amivel arra akarja ösztönözni az embereket, hogy vegyenek minél több állampapírt, és finanszírozzák a rendszer működését – szúrta ki az mfor.hu.

A lap szerint a hosszú futamidejű, inflációkövető, magasabb kamatozású lakossági állampapír-állomány arányának növekedése is jelentős szerepet játszik abban, hogy 2024-ben százmilliárdokkal fizethet többet az állam kamatokra, mint 2023-ban. Az adósságkezelés nettó kamatköltsége 2024-ben így 2705 milliárd forint forintot tesz ki, ami a 2023. évi módosított előirányzathoz képest 631 milliárd forint növekedést jelent.

Az új célkitűzés szerint idén a lakossági állampapírok állományának a teljes adósságon belül 20-25 százalék közötti arányt kell elérnie. A lap megjegyzi, hogy nemcsak az új adókkal terelik a lak lakosságot az állampapírok felé, hanem készülőben van egy óriási kommunikációs reklámkampány.

Ebben a helyzetben a lakossági állampapírok értékesítésének kommunikációs támogatása a megújításhoz és az értékesítés volumenének növeléséhez alapvető fontosságú

– derül ki a 2024-es költségvetési törvényhez csatolt fejezeti indoklásokból.

A kampányra az ideinél 300 millió forinttal, a tavalyinál 400 millió forinttal többet terveznek költeni. A lap megjegyzi azt is, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (AKK) közbeszerzésein jobbára Balásy Gyula cégei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. szoktak a befutók lenni, 

Mint arról beszámoltunk, múlt hét szerdán a minden iskolában kötelezően használatos Kréta faliújságján, rendszerüzenetként juttatta el a szülőkhöz üzenetét az AKK, melyben a Magyar Állampapírt reklámozza. A szülőket is meglepte az említett rendszerüzenet, de a GVH-hoz még nem érkezett panasz, nem is folytatnak vizsgálatot.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója. Máthé Zoltán / MTI 

#Gazdaság#állampapír#reklám#kampány

Címlapról ajánljuk