Belföld

A Krétán keresztül tukmálja a szülőkre az állampapírt az államadósság-kezelő

Mohos MátéMohos Máté

2023. június 14. 15:14

Kiváló ajándék a gyerekeknek, szól az email.

A Kréta faliújságján, rendszerüzenetként juttatta el a szülőkhöz üzenetét az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) Ebben az emailben az AKK a Magyar Állampapírt reklámozza, amely szerint „kiváló megoldás” lehet arra, hogy „maradandót ajándékozzanak” gyerekeiknek. A teljes üzenet így szól:

„Minden ballagást/tanévzárót nagy készülődés előz meg, hiszen szeretnénk maradandót ajándékozni gyermekeinknek. Erre kiváló megoldás lehet a MAGYAR ÁLLAMPAPÍR, amely egy jól kamatozó, kamatadómentes, már kis összegtől – akár 1 forinttól – megvásárolható megtakarítási forma. Érdemes az ajándékba kapott nagyobb összeget, zsebpénzt is magyar állampapírban gyarapítani, e akár saját magunknak is vásárolhatunk.

Lepje meg gyermekét vagy saját magát magyar állampapírral!

Ezután linkeket is biztosítanak az állampapír, illetve a babakötvény vásárlásához, valamint a részletekről szóló tájékoztatót is elküldik számukra. Az üzenetről az rtl.hu-nak beszámoló szülő azt mondta:

„Nagyon meglepett az üzenet, amikor beléptem a Krétába, hogy a gyerekem év végi jegyeire nézzek rá”. A névtelenséget kérő szülő arról beszélt, hogy az AKK a reklám közvetítésekor „biztosra ment”: azt az üzenőfalon, és rendszerüzenetben külön elküldték a szülőknek.

„Akkor se vennék állampapírt, ha az életem múlna rajta” – mondta. Azt sem érti, hogy mi köze van ennek a Kréta rendszeréhez. „Oda a gyerekem iskolai jegyei kerülnek, a tanárok, az osztályfőnök, az igazgató üzen benne. Ez a gyerekem iskolai előmeneteléről szól. Semmi köze a pénzügyeihez, ahogy az államnak sincs köze a pénzügyeimhez”.

Emellett úgy véli, hogy „ez tisztességtelen versenyelőny”, hiszen az összes többi, megtakarításokkal foglalkozó cég vélhetően nem tud a Krétán keresztül üzenni a lehetséges ügyfeleknek. „Semmi keresnivalója ott” – mondta.

A dolog ráadásul adatvédelmi kérdéseket is felvethet, nevezetesen hogy hogyan kerültek a Krétában regisztrált adatok az Államadósság Kezelő Központhoz.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az ÁKK Zrt-t, valamint a versenyhivatalt is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés:

A GVH azt válaszolta érdeklődésünkre: „Tájékoztatom, hogy a kérdéseivel érintett ügyben a GVH nem kapott panaszt vagy bejelentést, nem is folytat vizsgálatot. Adatvédelmi és pénzügyi fogyasztóvédelmi kérdésekben nem a GVH az illetékes”.

Nyitókép: Unsplash / olvasónk

#Belföld#akk#kréta#állampapír#államadósság#szülő#befektetés#iskola

Címlapról ajánljuk