Gazdaság

Annyira spórolnak a MÁV-nál, hogy megduplázták az új, NER-közeli vezetők fizetését

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 15:37

Kétszeresére emelték a MÁV vezetőinek a fizetését, akik között miniszter és az iparkamara elnöké is ott van.

Ahhoz képest, hogy a MÁV vezetésének egy részét spórolás címszó alatt tették lapátra, az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok új tagjai mostantól minimum kétszer, sőt, sok esetben majd két és félszer annyit tehetnek zsebre, mint a korábbi vezetők – írja a 24.hu.

Lázár János építési és közlekedési miniszter április 27-én jelentette be a személycseréket, majd kiderült, számos NER-közeli bankár, topmenedzser, szervezeti vezető és politikailag fontos személyiség került be az állami óriáscégbe.

A cikk szerint az egyik MÁV-cégnél, ahol eddig nem volt igazgatóság, egy teljesen új, öttagú testületet is felállítottak Dányi Gábor Zoltán, korábbi európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár vezetésével, aki 1,62 milliós megbízási díjat kap, míg a többiek 1,16 milliót kapnak. Érdekesség, hogy Lázár azt mondta 

az igazgatóságokban és a felügyelőbizottságokban a politika helyett az új piaci tudásnak adott elsőbbséget.


A 24.hu szerint az igazgatósági elnökök fizetését is megemelték, ők a korábbi 730 ezres megbízási díj helyett 1,62 milliót vihet haza. Az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottsági elnökök 1,16 millió, a felügyelőbizottsági tagok pedig 696 ezer forintot kapnak. Ennek többek között Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke, Wáberer György, a Waberer’s International alapítója, korábbi tulajdonosa is örülhet, mert mindketten igazgatósági tagok lettek.

A MÁV-Start Zrt. igazgatóságába Németh Lászlóné egykori miniszter is bekerült, ő duplán örülhet, mert a Volánbusz felügyelőbizottsági elnöki posztja is az övé, vagyis kétszer is jogosult az 1,16 millió forintra.

Nyitókép: A MÁV Start Zrt. szerelvényei. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba.

#Gazdaság#máv#volán#fizetés#tiszteletdíj#lázár jános#parragh lászló#wáberer györgy#németh lászlóné

Címlapról ajánljuk