Gazdaság

Egyre több és több magyar kénytelen spórolni

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 11:02

Egyelőre nem látszik, hogy javulna a helyzet. 

Majdnem duplájára emelkedett egy év alatt azoknak a magyaroknak a száma, akik visszafogják költéseiket – derült ki Publicis Groupe régiós felméréséből, amiről a 24.hu számolt be.

Míg egy évvel ezelőtt a magyarok 22 százaléka csökkentette a költségeit, most már 41 százalék.

Ezzel kimagaslunk a környező országok közül. A cseheknél 22 százalék, lengyeleknél 28 százalék, a szlovákoknál pedig 25 százalék mondta azt, hogy odafigyel a spórolásra.

A magyar emberek többsége a nyaralásra, éttermekre, sportfelszerelésekre szánt költéseit fogta vissza, valamint átgondolják az öltözködésre, az édességre és tartós élelmiszerre szánt forintokat is: vagy olcsóbb márkákra váltanak vagy kevesebbet vásárolnak ezekből a termékekből.

A spórolás okaként a magyarok 58 százaléka a magas inflációt nevezte meg, 15 százalék pedig az elhúzódó háborútól való félelmet. A kutatók szerint nem várható javulás a következő negyedévben sem, és úgy vélik, hogy a fogyasztók már azt is jó hírként fogják értékelni, ha stagnálás következik – írta a 24.hu

Az RTL Híradó március elején arról számolt be, hogy olyan nagy a baj, hogy sokan már a gyógyszereken kénytelen spórolni. Főleg vitaminokból vesznek kevesebbet a magyarok és azokat a vényköteles gyógyszereket nem váltják ki, amelyek elhagyásánál nem éreznek változást.


Ha szeretné tudni, hogyan tud egyszerű módszerekkel sok pénzt megtakarítani, ide kattintva tudhat meg tucatnyi spórolási tippet. Havas Dóra gasztroblogger és Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató például azt mutatta a Fókuszban, hogyan használjuk fel az utolsó morzsáig az élelmiszereket, és hogyan főzzünk kevés pénzből finomakat.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#spórolás#magyarország#infláció

Címlapról ajánljuk