Orbán visszavonta az orosz „kémbanknak” adott összes kedvezménytA miniszterelnök alá is írta a rendeletet a kedvezmények és a mentességek visszavonásáról.
Gazdaság

Orbán visszavonta az orosz „kémbanknak” adott összes kedvezményt

rtl.hurtl.hu

2023. április 20. 22:29

A miniszterelnök alá is írta a rendeletet a kedvezmények és a mentességek visszavonásáról.

Kijött az a kormányrendelet, amelyben a kormány tudomásul veszi, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elköltözik, és visszavonja az összes kedvezményt és mentességet, amelyet a bank kapott.

A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá és máris hatályba lépett.

Az orosz bank szerdán jelentette be, hogy megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Oroszországba.

A legnagyobbrészt orosz tulajdonban lévő bank 2018-ban jelentette, hogy Budapestre teszi át a székhelyét, az országgyűlés pedig úgy döntött: a bank dolgozói teljes diplomáciai mentességet kapnak. Szakértők szerint ez lehetővé tette orosz hírszerzők magyarországi tevékenységének bővítését, beutazásukat a schengeni övezetbe, ezért is emlegetik orosz kémbankként a pénzintézetet.

David Pressman, amerikai nagykövet egy hete jelentette be, hogy az Egyesült Államok több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat, és közöttük található a budapesti székhelyű, orosz Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselője is. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

Pressman bejelentése után Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakmai vezetője azt mondta az amerikai lépésről, hogy az Egyesült Államok ezt csak jelzésnek, figyelmeztető lövésnek szánta Oroszország erősödő befolyása miatt.

A magyar kormány egy nappal később közölte, hogy visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből. Az is kiderült, hogy visszakövetelik a befektetett 74 milliárd forintot.


Nyitókép: A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Nyikolaj Koszov, az NBB elnökének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

#Gazdaság#orbán viktor#Nemzetközi Beruházási Bank#rendelet#kedvezmények#mentesség#kémbank

Címlapról ajánljuk