Gazdaság

A fizetésekkel együtt az albérletek ára is emelkedik

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 10:11

A szakértő szerint folytatódik ez a tendencia, de elmarad az infláció mértékétől.

Országszerte és Budapesten is drágult az albérletek átlagára januárról februárra – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex elemzéséből.

Az ingatlan.com közleménye szerint a fővárosban 1,4 százalékkal, az országos piacon 1,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak egy hónap alatt, amit az emelkedő bérek hatásának tudnak be. A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelkedése az átlagfizetéseket is feljebb húzta, az emelt bérek februárban érkeztek meg az érintettekhez, amivel a lakásukat kiadó tulajdonosok is számoltak. A lakbérek emelkedéséhez az is hozzájárul a közlemény szerint, hogy a magas lakáshitelkamatok miatt a lakásvásárlást tervezők jelentős része még mindig kivár, azok pedig, akiknek muszáj költözniük, sokan bérelt lakást keresnek.

Éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 19,8 százalékkal, a budapestiek 21,5 százalékkal növekedtek. A fővárosban tavaly ősz óta 200 ezer forint volt az átlagos lakbér, ami márciusban 210 ezer forintra emelkedett, a megyeszékhelyek közül pedig Veszprém a legdrágább 155 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, utána jön Győr, Debrecen és Székesfehérvár 150 ezer forinttal. Az egyetemvárosok közül Miskolcon az átlagos bérleti díj 100, Szegeden 122 ezer forint.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője egyébként arra számít, hogy az idei évben folytatódik a lakbérek emelkedése, de várhatóan elmarad az infláció mértékétől.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#albérlet#ingatlan.com#ksh#elemzés#áremelés#infláció

Címlapról ajánljuk