Hiába a magyarok kedvence ez a filléres étel, brutálisan megdrágult az elmúlt évbenMinden összetevője nagyobb mértékben drágult, mint az átlagos élelmiszer-infláció. Pedig az is 43,3 százalék.
Gazdaság

Hiába a magyarok kedvence ez a filléres étel, brutálisan megdrágult az elmúlt évben

rtl.hurtl.hu

2023. március 18. 15:49

Minden összetevője nagyobb mértékben drágult, mint az átlagos élelmiszer-infláció. Pedig az is 43,3 százalék.

Minden összetevője jelentősen drágult a magyarok egyik hagyományos, közkedvelt ételének, a túrós csuszának. Az ízletes tészta többé már nem a szegény ember egyszerű étele – számolta ki a Pénzcentrum.

A hozzávalói közül némelyiknek több mint 80 százalékkal nőtt az átlagára az elmúlt évben, ilyen például a tejföl, a túró és maga a tészta is. A KSH átlagárai alapján a drágulást tekintve

  • a 12 százalékos tejföl a rekorder, ez 93,2 százalékkal lett drágább.
  • A félzsíros tehéntúró 250 grammos kiszerelésének ára 89,4 százalékkal nőtt.
  • A félkilós 4 tojásos spagettiért (ez a csuszatésztához legközelebb álló kategória a KSH adatsorában) 67,8 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve.
  • A füstölt csemegeszalonna kilójának ára ehhez képest „csak” 45,2 százalékkal nőtt.

Februárban az élelmiszer-infláció mértéke 43,3 százalék volt, a túrós csuszának viszont az összes hozzávalója ennél nagyobb mértékben drágult, a két tejtermék árnövekedése pedig az átlagos élelmiszer-drágulás kétszeresét is meghaladja.

Egységnyi hozzávaló vásárlásával tavaly februárban 3318 forint lett volna a túróscsusza-bevásárlókosár, idén februárban viszont már 5259 forint, tehát a négy fő összetevő átlagosan 59 százalékkal lett drágább.

Nyitókép: Száraztészta a Balogh Tészta Zrt. új üzemében Tiszakécskén – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

#Gazdaság#drágulás#infláció#élelmiszer#élelmiszerárak#tészta#túró#szalonna#túrós csusza

Címlapról ajánljuk