Gazdaság

Ezt csinálja szinte mindenki, miután szexi tartalmakat töltött fel az OnlyFansre

Dévai LászlóDévai László

2023. március 14. 9:36

A platform nem teljesen úgy működik, hogy feltöltjük a fülledt képeket aztán meg dől a pénz. Kevésbé szexi, de aki az OnlyFansre adja a fejét, annak nem árt tisztában lenni a különböző vállalkozási formákkal és a járulékfizetés útvesztőivel. Aki nem adózik, azt megtalálhatja a NAV, ami komoly bírságot vonhat maga után. Arról nem is beszélve, hogy bár az OnlyFans igyekszik védeni a felhasználóit, a kiberbűnözők bármikor lecsaphatnak, és ellophatják a tartalomgyártók képeit és videóit.

Az elmúlt hónapokban az OnlyFans a magyar nyilvánosságba is berobbant, pár évvel azután, hogy az Egyesült Államokban már nagyot futott a platform. Amerikában nagy, ahogy mondani szokás: A-listás celebek is regisztráltak ilyen fiókot, amivel aztán sokuk szemérmetlenül sok pénzt keresett. Arról, hogy hogyan vált a pénzért meztelenkedés trendivé és cukivá az OnlyFans által, ebben a cikkben írtunk bővebben. Itt pedig arról olvashatnak, kik azok a külföldi sztárok, akik tarolnak a meztelen tartalmakról is ismert oldalon. 

Meztelen fotók = pénz

Annak ellenére, hogy egyre ismertebb az OnlyFans, sokan még mindig nem tudják, hogy hogyan működik az oldal, vagy hogy miként gazdagodnak meg belőle a tartalomgyártók. Az OnlyFans lényegében egy olyan platform, ahol a felhasználó előfizetésért cserébe kap valamit. Az oldal nem kimondottan erotikus tartalmak közvetítésére lett kitalálva, de mára a koncepció legfontosabb elemévé vált, hogy engedik a meztelenséget, a regisztrált tartalomgyártók jó része pedig arra használja a platformot, hogy pénzért cserébe ilyen jellegű képeket és videókat osszon meg az előfizetőivel. 

A felhasználók ugyanis feliratkozhatnak a kedvenceik oldalára, ahol egy előre meghatározott összegért cserébe láthatják a választott profil fotóit, videóit és bejegyzéseit. 

Léteznek olcsóbb és drágább, valamint hosszabb és rövidebb ideig tartó előfizetések is, akadnak olyan oldalak, amelyekre akár egy évre előre is feliratkozhatunk. Összehasonlításképp: Iggy Azalea OnlyFans fiókjára a legolcsóbb előfizetés 25 dollár, ami mostani árfolyamon számolva majdnem 9 ezer forintnak felel meg. Általánosságban elmondható, hogy a havi előfizetések árai 5 és 50 dollár között mozognak. A ValóVilág 11 egykori versenyzője, VV Piros az OF-oldalán például 19 dollárért (6800 Ft) kínál egy hónapot, míg Molnár Anikónál 15 dollárba (5300 Ft) kerül mindez. 

Ajánló:Ezek a magyar sztárok keresnek pénzt meztelen fotóikkal és videóikkal az OnlyFansen

A magyar celebek közül legnagyobb karriert egyértelműen az egykori valóvilágos Molnár Anikó futotta be, akinek az OnlyFans-oldala rövid idő alatt bekerült a platform legfelkapottabb profiljai közé, azóta pedig még feljebb kapaszkodott.

Molnár Anikó az rtl.hu-nak elmondta, hogy egy ilyen profil működtetése nem egyemberes munka, abba pedig, hogy ilyen jól működjön az OnlyFans-oldala, nagyon sok időt és energiát öl bele ő és a csapata.

Nagyon jól hangzik, hogy az ezer feliratkozó után 15 ezer dollárt, vagyis milliókat kerestem az OnlyFans-en, de azt már kevesen tudják, hogy ennek az összegnek nagyjából a fele jut el hozzám, mert személyi jövedelemadót, járulékokat fizetek és akkor az egyéb költségekről még nem is beszéltünk

– mondta Molnár Anikó, hozzátéve, hogy maga az OnlyFans a feliratkozók után keletkező bevétel 20 százalékát kapásból elvonja. Az egykori villalakó elmondása szerint a fennmaradó összegből még ki kell fizetnie azt a két személyt is, aki menedzseli az oldalát. A segítőről elárulta, hogy nélkülük nem tudná csinálni az oldalt, mert sok dologra ők figyelnek, például arra is, hogy mit lehet a platformon és mit nem.

Ha elmennék piercinget szúratni a mellbimbómba, azt például nem közvetíthetném, nem mutathatnám meg a tűt, mert akkor letiltana az oldal

– magyarázta. Ő egyébként a platformon rendszeresen beszélget is követőivel, bár azt elismerte, ennyi feliratkozóval már nem könnyű úgy kommunikálni, hogy mindenkire egyenlő idő jusson.

Többen is megpróbálkoztak azzal, hogy beszéljünk az OnlyFans-en kívül, cseréljünk számot vagy csevegjünk máshol, de ebbe soha nem mentem bele, mivel a szabályzat ezt tiltja. Az oldal nem véletlenül von le 20 százalékot, ők ebből élnek, ha kiderülne, hogy kikerülöm őket, akkor azonnal leállítanák a profilomat

– mondta Anikó, aki saját bevallása szerint szívesen fizet az oldalnak és örömmel fizeti be az adót, nem lenne értelme ügyeskedni, szeret inkább nyugodtan aludni.

Elkerülhetetlen az adófizetés

Egy általunk megkérdezett adószakértő szerint az OnlyFans-ből befolyó összeg tipikusan vállalkozói bevétel, ami azt jelenti, hogy a regisztrált profilok tartalmat gyártanak, a platform pedig ezeket a tartalmakat előfizetői díjért cserébe közvetíti a felhasználók felé. Az adott vállalkozói tevékenység minden uniós tagországban adóköteles, a bevételt forgalmi adó és jövedelemadó, valamint különböző járulékok is terhelik.

A szakértő szerint magát a tevékenységet a magánszemély kifejtheti gazdasági társaságon keresztül is, de egyéni vállalkozóként is működhet. Hogy az egyén milyen vállalkozási formát választ, azt el tudja dönteni különböző adózási vagy adminisztrációs preferenciák alapján. 

Ha valaki úgy gondolja, hogy nem kell a vállalkozását regisztrálnia vagy nem kell adóznia az oldalon megkeresett jövedelme után, azzal a platformnak a kettős adóztatást kizáró egyezmény miatt nincs dolga, magyarán az OnlyFans nem vonható felelősségre azért, ha az egyik tartalomgyártójuk nem rendezi megfelelően az adóügyeit. Ha viszont a magyar adóhatóság banki adatok vagy egyéb információk alapján, vagy akár az OnlyFans adatszolgáltatásra kötelezése után (erre volt példa az Uber vagy az Airbnb esetében) tudomást szerez ezekről az el nem számolt bevételekről, akkor az elévülési időn belül adófizetésre szólítja fel az egyént.

A szakértő úgy véli, hogy az adóhatóságok e téren meglehetősen rugalmasak, akár visszamenőlegesen is lehet rendezni a hiányosságokat, ám ekkor már önrevíziós pótlékot is fizetnie kell az adózónak a hiányzó bevallások pótlása mellé.

A hatóság azonban nem csak ekkor léphet közbe. Március elején számoltunk be arról, hogy pár nappal az indulás után máris elkezdték lelopkodni Molnár Anikó képeit a platformról, és azokat különböző oldalakon pénzért árulják. Hiába a figyelmeztető jelzés az oldal kezdőlapján, arra ügyet sem vetettek. A híresség azonban harcba szállt és feljelentést tett

Itt jön képbe az adóhatóság, ami átvette az ügyet, és most már ők nyomoznak Molnár Anikó ellopott képei miatt. Az eset ugyanis a szerzői jogok megsértését jelenti, ami pedig már a NAV illetékessége. Az ilyen kép- illetve videólopások egyáltalán nem ritkák az OnlyFans-nél, bár az oldal igyekszik az ilyesmit technikailag megnehezíteni, így aki ide gyárt pikánsabb tartalmakat, annak sajnos a kiberbűnözőkkel is szembe kell néznie. 

Nyitókép: Albert L. Ortega/Getty Images

#Gazdaság#OnlyFans#molnár anikó#adózás#adóhivatal#nav#vállalkozás#ma

Címlapról ajánljuk