Tudomány-Tech

Az oldal, ami cukivá és trendivé tette a pornót a fiatalok körében, nagyon másnak indult

Dévai LászlóDévai László

2022. augusztus 1. 14:47

Az OnlyFans az elmúlt években elképesztő üzletté nőtte ki magát, az oldalt fiatal lányok és fiúk meztelenkedése helyezte az internetes tartalomszolgáltatás legfelsőbb polcára. A tartalomgyártók papíron csak nyertek a platform felemelkedésével: közvetlenül a rajongóktól kapnak pénzt, elképesztő összegeket keresve. De vannak az OnlyFans-nek árnyoldalai is, méghozzá nem is kevés.

Az OnlyFans egy 2016-ban alapított, előfizetés-alapú szolgáltatással foglalkozó oldal, amelyen keresztül a rajongók a kedvenc tartalomgyártóiktól kaphatnak képeket, videókat vagy akár személyes üzeneteket. A platform lényege, hogy az alkotók közvetlenül a követőiktől kapnak pénzt, ők pedig ezért cserébe tartalommal látják el őket.

Ez egyáltalán nem újdonság az interneten, a YouTube, a Facebook és a Twitch is hasonlóan működik.

Ezekkel az oldalakkal szemben az OnlyFans-nek (OF) van egy nagy előnye: hajlandóak voltak beengedni a meztelenkedést a platformra, amivel elképesztő népszerűségre tettek szert. Az OF-en, csak úgy, mint mondjuk az élő közvetítésre használt Twitchen, fel lehet iratkozni a kedvencünkre, hogy támogassuk őt anyagilag.

A Twitchen a tartalomgyártók többnyire számítógépes játékokkal játszanak, zenélnek, sportolnak és a követőik ezt nézhetik élőben. Bár az oldalon hivatalosan nincs pornó vagy meztelenkedés, ennek ellenére rengeteg olyan alkotó van, akik azzal keresnek sok pénzt, hogy egy jakuzziban ülnek meglehetősen kevés ruhában, miközben a követőikkel beszélgetnek.

Fotó: Twitch.tv/melina

A két oldal között az a legnagyobb különbség, hogy míg a Twitch látszólag tiltja az erotikus tartalmakat, addig az OnlyFans tulajdonképpen minimális szűréssel, de engedi azokat. Mint ahogy a Twitch, úgy az OnlyFans sem kizárólag az erotikus tartalmakról szól: rengeteg zenetanár, személyi edző, pszichológus van fent, hogy a szolgáltatásaikat online tudják eladni a felhasználóknak. Azért burjánzott el az erotika, mert az OnlyFans nem tiltja a meztelenkedést, más oldalakhoz képest lényegében alig szólnak bele, hogy milyen képeket vagy videókat közölhetnek a tartalomgyártók a követőikkel.

Van olyan anyuka, aki például meztelen férfiakat szégyenít meg pénzért, de akad olyan modell is, aki egész egyszerűen a melleivel tesz szert hatalmas összegekre.

A hírek szerint az előbbi tevékenységgel 9 millió forintnak, míg az utóbbival akár 22 millió forintnak megfelelő összeget is lehet keresni. Volt olyan OF-modell is, aki már bajba került amiatt, hogy sok pénzt keresni a plaftormon. A 29 éves Romi Chase főbérlője például azért emelte a duplájára a bérleti díjat, mert megtudta, hogy a lány jó nagy summát tesz zsebre a követői által.

A platformon jelenleg kétmillió alkotó van fent, rájuk pedig több mint 130 millió fizető felhasználó jut.

A laza szabályozásnak köszönhetően hirtelen nagyon sok szexmunkás, erotikus táncos és pornós talált otthonra az oldalon. Pedig az OnlyFans-t megalapító Tim Stokely 

eredeti elképzelése az volt, hogy zenészek, bandák tarthatnák a kapcsolatot a kedvenceikkel 

az oldalon keresztül némi pénzért cserébe. Stokely bátyja az induláshoz 10 ezer dollár kölcsönt vett fel, a pénzügyi segítséget ehhez nem más nyújtotta a testvéreknek, mint az apjuk, aki azzal adta oda az összeget a fiainak, hogy

Most adok utoljára.

Az indulás után két évvel az internetes vállalkozás felkeltette a MyFreeCams nevű, modelleket és erotikus munkások élő műsorát közvetítő oldal alapítója, Leonyid Radvinszkij ukrán-amerikai üzletember figyelmét. Miután Radvinszkij lett az OnlyFans-t birtokló Fenix ​​International Limited többségi tulajdonosa és igazgatója, egyre inkább előtérbe helyezték a felnőtt tartalmakat.

Az OnlyFans ahelyett, hogy beágyazódott volna az internet inkognitó módos részébe, inkább magához vonzotta a fiatal tartalomgyártókat.

Az OF az internetes kultúrában a vicces, trendi, elfogadott prostitúció lett, amivel nem mellesleg annyi pénzt lehet keresni, mintha egy nagy céget vezetnénk és napi 12 órát dolgoznánk.

Ideológia

Ahhoz, hogy megértsük, miért nem ciki a fiataloknak az, hogy szexmunkásokkal egy platformon szerepelnek, meg kell vizsgálnunk, kik azok, akik úgy döntöttek, hogy megteszik az extra lépést és nemcsak majdnem mindent megmutató bikiniben pózolnak a képeken, hanem le is veszik azt.

Az Instgram-influencerek nagy része már készen állt erre a váltásra, rengeteg olyan, sok követős celeb van, akik már a képmegosztóra is lényegében meztelen képeket posztoltak.


Emellett bőségesen akadnak olyan fiatalok is, akik az OnlyFans-en kezdtek el meztelenkedni, ami nem csoda, tekintve, hogy talán még soha nem volt olyan könnyű dolga azoknak, akik a testükből szeretnének megélni, mint most. Az OF elfogadottságán sokat segített az is, hogy népszerű zenészek, modellek és celebek is indítottak alkotói fiókokat az oldalon. Cardi B, Bella Thorne, de még DJ Khaled is fent van az OnlyFans-en.

Thorne 2020-ban a regisztráció után rögtön rekordot is döntött, mindössze 24 óra leforgása alatt több mint 1 millió dollárra tett szert.

Tárgyiasítás, zaklatás, kiégés

Az OnlyFans sokak számára könnyű megélhetést ígér, de a látszat ellenére az oldal nem mindenki számára sikeres. Sok kisebb tartalomgyártó vetkőzik kvázi fillérekért, azt remélve, hogy előbb vagy utóbb megjelennek a tömegek. Egy korábban szexmunkásként dolgozó nő elmondta, hogy amikor a férfiak fizetnek neki, akkor lényegében azt gondolják, hogy ezért a pénzért cserébe bármit megkaphatnak.

A feliratkozók a pénzükért cserébe nemcsak képeket vagy videókat várnak tőled, hanem azt is, hogy foglalkozz velük éjjel-nappal.

írja a platform árnyoldalait összefoglaló cikkében egy korábbi szexmunkás.

Ő azt tapasztalta, ha a férfiak fizetnek a szexért, akkor onnantól lényegében tárgyként bánnak a prostituáltakkal, mert úgy gondolják, a szexmunkás létezésének csak egyetlen értelme van: hogy kielégítsék az ő vágyaikat. 

Gondot okoz az is, hogy olyanok is hozzáférhetnek az elvben csak pénzért elérhető tartalomhoz, akik nem fizettek érte. Bár az OnlyFans küzd azért, hogy ne lehessen az alkalmazásban képernyőfotókat készíteni, a felhasználók képesek kijátszani a blokkolást, akár úgy is, hogy egy másik készülékkel lefényképezik a telefonjuk képernyőjét.

A szivárogtatások folyamatos gondot jelentenek az OF-közösségben, sok lánynak úgy kerül ki az internetre, bárki számára elérhető oldalakra a meztelen képe, hogy azt egy fizető felhasználója osztotta meg.

Az alkotók gyakran számolnak be arról, hogy a tartalmaikat különböző pornóoldalakon látják viszont. Egyes becslések szerint az oldalról 2020-ban legalább 3 millió fotót és több mint 750 órányi videót szivárogtattak ki. A lopásokat lényegében nem lehet megakadályozni, ezért az üzemeltetők egy külön munkacsoportot hoztak létre, hogy segítsék a máshol felbukkanó OnlyFans-tartalmak levételét. A kiszivárogtatott videókkal rendszeresen zsarolják a tartalomgyártókat, azzal fenyegetik őket, hogy elküldik az erotikus képeket, videókat az ismerőseiknek, családtagjaiknak, vagyis olyanoknak, akik valószínűleg nem fizettek elő rájuk, és lehet, hogy fogalmuk sincs arról, hogy rokonuk mivel is foglalkozik.

Karla Ramirez is fent van az OnlyFans-en, a lány videói nyolcmilliós látogatottságot hoztak össze viszonylag rövid idő alatt. Ramirez 18 éves éves korában regisztrált a platformra, ahol tudott némi pénzt keresni.

A lány a TikTok-on mesélte el, hogy egy nap, mikor 150 dollárért önkielégített az egyik felhasználójának, meghallotta a túloldalról a saját anyjának a hangját – írja a Daily Dot. Kiderült, hogy a lánynak az apja fizetett, hogy készítsen neki videót, ahogy kielégíti magát. A lány elmesélte, hogy az apja már egészen kis kora óta zaklatta, középiskolás korában kamu profilokról küldte el neki a nemi szervét. Ramirez megpróbálta számon kérni az apját, az anyja segítségét kérte, de elutasítóak voltak vele. Az esetről beszámoló videót a lány azóta törölte, sőt már a TikTok-profilja sem elérhető.

Az észak-amerikai emberekeskedelem-ellenes ügynökség (ATII) egykori munkatársainak, valamint a New Haven Egyetem oktatóinak közös kutatásából kiderült, hogy az OnlyFans könnyebbé teoldalon folyó tevékenység nagyban megsegíti az potenciális áldozatok beazonosítását és lakóhelyének meghatározását.

A szakvélemény szerint a zaklatóknak, a pedofiloknak és az emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezeteknek komoly technikai segítséget ad az OnlyFans, hiszen a platformon keresztül sokkal könnyebb a potenciális áldozatok felkutatása, akár még a lakóhelyük meghatározása is. Ráadásul a legtöbb alkotónak a személyes közösségi médiás oldala is össze van kapcsolva az OnlyFans-fiókjával, így kifejezetten könnyű dolga van azoknak a bűnözőknek, akik meg akarják környékezni ezeket a sokszor kiszolgáltatott embereket. 

Nyitókép: Albert L. Ortega / Getty Images

#Tudomány-Tech#onlyfans#internet#tartalom#tartalomgyártás#prostitúció#ma

Címlapról ajánljuk