Gazdaság

Rendkívüli előleget fizetnek a biztosítók a hétvégi tömegbaleset károsultjainak

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 17:40

Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy „utólagos elszámolás válhat szükségessé”, ha a vizsgálatok lezárultával jogerős határozat állapítja meg a felelősséget.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és a gépjármű-felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók rendkívüli előleget nyújtanak az M1 autópályán történt szombati tömegbaleset károsultjainak – közölte a Mabisz az MTI-vel.

A szövetség szerint a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a katasztrófák kezelését illetően, és hétfőn aktiválták az erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozást, aminek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást.

A tömegszerencsétlenségben érintett károsultak saját gépjárműveik biztosítóinál, vagy a Mabisznál jelenthetik be kárigényüket. Közölték ugyanakkor, hogy

ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé.

Korábban a CLB biztosítási alkusz cég képviselője arról beszélt, hogy a hazai biztosítási szakma legbonyolultabb ügye lehet a hétvégi tömegbaleset, és meg is tagadhatják a biztosítók a kifizetést, ha az esetnek nem lesznek bizonyított felelősei.


Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Gazdaság#m1#tömegbaleset#biztosító#előleg#kártérítés#elszámolás

Címlapról ajánljuk