Belföld

Előfordulhat, hogy nem kapnak kártérítést a hétvégi tömegbaleset károsultjai

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 15:04

A biztosítók megtagadhatják a kifizetést, ha nem lesznek az esetnek bizonyított felelősei.

Az M1-esen történt hétvégi tömegbaleset a magyar biztosítási szakma legbonyolultabb ügye lehet – véli a CLB biztosítási alkusz cég. Szerintük a teljes körű feltárás és a felelősök felderítése miatt a kárrendezés hónapokig eltarthat, és bírósági perek tucatjaira is számítani lehet.

Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint abban az esetben, ha az esetnek nem lesznek bizonyított felelősei, a biztosítók megtagadhatják a kifizetést, de az is lehet, hogy a kártérítés végül a kármegosztás miatt marad el, ami nagyjából azt jelenti, hogy a szerencsétlenül járt autósok mindegyike vétlen és egyben vétkes is.

A szakértő szerint legrosszabban az a járműtulajdonos fog járni, akinek nincs kötelező biztosítása, összetört az autója és sérült utasa is volt. A sérült utas kártalanítást kaphat a Magyar Biztosítók Szövetségétől, az összeget azonban a szövetség behajtja a jármű tulajdonosán. A cascóval rendelkezők viszonylag gyorsan pénzhez juthatnak, ez a biztosítási forma ugyanis ebben a bonyolult helyzetben is fedezetet nyújt.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a tömegkarambolban megsérültek tanulmányozzák át lakásbiztosításukat és azt, hogy a bankkártyájuk mögött van-e bármilyen biztosítás, mert jó esetben valamelyiken lehet balesetre vonatkozó kártérítési kitétel is.


Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#tömegbaleset#m1#biztosítás#kártérítés

Címlapról ajánljuk