Gazdaság

Újabb csapás várhat az egykori devizahitelesekre

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 11:39

A kamatstop bevezetése óta azonban akár több százezer forintot is spórolhattak.

A kamatstop bevezetése óta akár több százezer forintot is spórolhattak összesen az érintett lakáshitelesek, és június végéig még biztosan élvezhetik ezt az előnyt. Ha megszűnik a kamatsapka, sok adós hitelkiváltással menekülhet meg a törlesztőrészletének havi több tízezer forintos emelkedésétől, közölte a Bank360.hu.

Az MNB Bank360.hu-val megosztott kalkulációja szerint 

egy átlagos adós havonta 30 ezer forinttal fizet kevesebbet annál, mint amennyit a kamatstop nélkül kellene. 

Az intézkedés 350 ezer szerződést és közel 1500 milliárd forint értékű hitelállomány érint.

Az összes kamatstopban lévő szerződés 38 százalékát olyan egykori devizahitelesek teszik ki, akiknek 2015-ben forintosították a kölcsönét. Ez az arány a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú, változó kamatozású, kamatstopban lévő jelzáloghitel-szerződéseknél 48 százalék.

A forintosított devizahiteleket annak idején 3 hónapos kamatperiódusú forinthitelre váltották ki, amelyeknél a referenciamutató a 3 havi BUBOR – ez jelenleg a legmagasabb a jelzáloghitelek ügyleti kamatát meghatározó kamatok közül. Vagyis jelenleg úgy tűnik, a volt devizahiteleseknek fájna leginkább, ha véget érne a kamatstop – írta a Bank360.hu.

A Bank360.hu elemzése szerint a jelenlegi magas referenciakamatok fennmaradása esetén érdemes lesz bevágniuk a hitelkiváltás, ha a kamatstop véget ér. Most ugyanis a legalább 10 éves kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek sokkal olcsóbbak, mint a rövid kamatperiódusúak.

Nyitókép: Devizahitelesek tüntetnek a Parlament előtt 2014 július 4-én. A résztvevők a devizahitelek eltörlését, a hitelesek kártalanítását és a felelősök megbüntetését követelték. Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

#Gazdaság#lakáshitel#kamatstop#devizahitel#devizahitelesek#hitelkiváltás

Címlapról ajánljuk