Gazdaság

Az agrárminiszter elmondta, mikor lehet kivezetni az élelmiszerekre rakott ársapkákat

rtl.hurtl.hu

2023. február 9. 8:36

Nagy István szerint mérséklődni fog az élelmiszerek drágulásának mértéke.

Mérséklődni fog a következő hónapokban az élelmiszerek drágulásának mértéke – mondta el a Napi.hu-nak adott interjújában Nagy István agrárminiszter arra a kérdésre, hogy csökkenhet-e az élelmiszerek ára. A miniszter közölte:

Az élelmiszer-infláció hamarosan túl lehet csúcson.

A miniszter szerint így az ársapkák már anélkül kivezethetők lehetnek április 30-tól, hogy ezzel ne nőjön érdemben a lakosság terhe.

Ahogy arról az RTL Híradó már szeptemberben beszámolt, Európa-rekord a magyar élelmiszer-drágulás: a kenyér, a sajt és a hús is nálunk drágult a legjobban.

Szakértők szerint a élelmiszerek ára az ársapka bevezetése miatt emelkedett, de Nagy István közölte:

Visszautasítom azokat az elméleteket, hogy a többi termék árának emelése egy elkerülhetetlen lépés volt az üzletek részéről.

A miniszter megemlítette, hogy „a kormánytól függetlenül működő” Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja, hogy „az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést.”

Raskó György agrárközgazdász január végén a Reggeliben elmondta: ha eltörölnék az ársapkát, paradox módon 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak. Ha a tej ársapkája megszűnne, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként. A szakértő szerint az ársapka intézménye mögött politikai szempontok húzódnak, nem gazdasági megfontolások

Decemberben a Házon kívül stábja hatósági áras kristálycukrot, tejet és üzemanyagot próbált vásárolni – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az eladók hangosan felnevettek, amikor meghallották, hogy hatósági áras kristálycukrot kértek.

A Házon Kívül tavaly novemberben arról számolt be, hogy az ársapka is kellett, hogy elszálljon a sajt és a túró ára, és az intézkedés csak a kormánynak hozott hasznot . A kormány különböző termékekre kivetett ársapkája áremelkedést és részleges élelmiszerhiányt okozott, a családok nem sokat spórolnak rajta. Hogy pontosan mi és miért drágult, annak a Házon kívül járt utána.


Nyitókép: Tőkehús és húskészítmények kínálata a Hunyadi téri vásárcsarnokban. – Fotó: Róka László / MTVA / MTI

 

#Gazdaság#élelmiszerár#élelmiszer#ár#áremelkedés#infláció#nagy istván#agrárminiszter#ársapka

Címlapról ajánljuk