Gazdaság

Tovább drágulnak az albérletek, sokan nem tudják majd megfizetni

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 5:34

Az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a kereslet az ingatlanok iránt. 

Kivárnak a vevők a magyarországi ingatlanpiacon, ahol az elmúlt hónapokban 40-50 százalékkal csökkent a tranzakciók száma, és ennél is nagyobb mértékben apad a kereslet – közölte a Balla Ingatlan az MTI-vel. Balla Ákos, az ingatlanközvetítő hálózat ügyvezetője közleményében úgy vélte, a vevők a magas hitelkamatok, illetve az emelkedő energiaárak miatt bizonytalanok.

A közlemény szerint számottevő kereslet elsősorban az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti igény nagymértékben visszaesett, így ezek csak jelentős, akár 20 százalékos árkedvezménnyel fognak gazdára találni. Az új építésű ingatlanoknál viszont további drágulásra kell számítani – közölte Balla Ákos. A szakértő szerint ennek hatására csökkenni fog a tranzakciók száma, így véleménye szerint kevesebb új építésű lakás kerül a piacra a jövőben.

Balla Ákos úgy vélte, az albérletek piacán a tavalyi tíz százalékos bérletidíj-emelkedést követően az idén hasonló mértékű drágulásra lehet számítani. A vásárlások számának visszaesése ugyanis a bérleti piacon generál keresletet, így ott tovább emelkednek az árak. A növekvő bérleti díjakat viszont sokan nem tudják már megfizetni, így várhatóan egyre több fiatal kényszerül vissza a szülői házba, az úgynevezett mamahotelbe - jegyezte meg a szakember.

Nyitókép: Az eladó épületet hirdető tábla a főváros VIII. kerületében, a Bérkocsis utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#ingatlanpiac#ingatlanok#albérlet#ár#drágulás#kereslet

Címlapról ajánljuk