Gazdaság

Az orvosok bérét már januárban emelik, az ápolók még várhatnak

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 20:35

Az orvosok bére további 11 százalékkal nő hamarosan. A szakdolgozói béremelés csúszása lapinformációk szerint csalódást kelt az ágazatban. 

Jövőre emelkedik az orvosok, az ápolók és az egészségügyben dolgozó más alkalmazottak bére is – mondta az MTI-nek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár elmondta, hogy január 1-jével megteszik a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között létrejött béremelési megállapodás utolsó lépését is. Az orvosoknak januártól további 11 százalékkal emelkedik a bére.

Rétvári szerint ezzel egy kezdő orvos bére havi bruttó 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére bruttó 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak bruttó 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére.

Ugyanakkor az egészségügyi szakdolgozók fél évvel később számíthatnak a kétlépcsős béremelésük első ütemére, vagyis július 1-jén, a második ütem pedig 2024. március 1-én lesz esedékes. A Népszava szerint az érintettek számára csalódást keltő a féléves csúszás, mivel arra számítottak, az orvosokkal együtt fogják emelni a bérüket.

„A béremelés első ütemében a szakdolgozók béremeléséhez 41,5 milliárd forintot, az egészségügyben dolgozók béremeléséhez 8,4 milliárd forintot, azaz összesen közel 50 milliárd forintot biztosít a kormány az Egészségbiztosítási Alapon keresztül. A béremelés második üteméhez szükséges fedezetet a 2024. évi központi költségvetés során szükséges biztosítani” – mondta Rétvári.

Az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát 2024-ben.

Nyitókép: A fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított osztálya. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

#Gazdaság#béremelés#egészségügy#szakdolgozók#orvosok#rétvári bence

Címlapról ajánljuk