Gazdaság

Brutális károkat okozott a nyári aszály a mezőgazdaságban Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. december 7. 9:19

A kukorica mennyisége például 57 százalékkal esett vissza.

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál – írta a KSH. A bővülés mögött azonban nem az állt, hogy ennyivel többet sikerült előállítani a különböző termékekből, hanem hogy 42 százalékos volt az áremelkedés a szektorban.

A teljes termelési volumen 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal kisebb, a szolgáltatásoké 1 százalékkal nagyobb volt. A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette.

2022-ben az előző évhez képest a növénytermesztés termelési volumene 28 százalékkal csökkent. A gabonafélék mennyisége összességében 37 százalékkal lett kevesebb. Ezen belül:

  • a kukoricáé 57,
  • a zabé 51,
  • a rozsé 32,
  • a búzáé 18
  • és az árpáé 10 százalékkal esett vissza.

A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb a KSH tájékoztatása szerint, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal.

Az állattenyésztés termelési volumene is kisebb lett, 6,1 százalékkal. Az élő állatok termelése 8, az állati termékek termelése 2 százalékkal csökkent.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#mezőgazdaság#állattartás#aszály#visszaesés#ksh#ma

Címlapról ajánljuk