Gazdaság

Hernádi Zsolt: az ársapkának nincs inflációfékező hatása, ezért sem indokolt az üzemanyagoknál

rtl.hurtl.hu

2022. december 7. 8:04

Szerinte, nem kéne kitenni az asztalra a szankciókkal kapcsolatos régiós megosztottságot.

Mint arról beszámoltunk, kedd éjjel 23 órától a kormány eltörölte a hatósági üzemanyagárakat. A Mol-nál a piaci ár a benzin esetében jelenleg 641, a dízelnél pedig 699 forint.  

A Mandiner szerdán kora reggel interjúval jelentkezett Hernádi Zsolttal. A Mol elnök-vezérigazgató szerint „a szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el, miközben rossz helyzetbe hozza az egész kontinenst”. Hernádi úgy látja, az ellátásbiztonság tekintetében  bődületes kockázatokat vállal Európa. Az oroszok még erre a télre hetvenmilliárd köbméternyi földgázt szállítottak, nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás teljesen bizonytalan – nyilatkozta a Mandinernek.

Szerinte az ársapkáknak nincs rendes inflációfékező hatásuk, ezért már nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál. Hozzáttete: az import kiesése miatt szinte csak a Mol látja el az országot. „Az előző években a magyarországi üzemanyagpiac nagyjából kétharmadát a Mol látta el, a maradék 30 százalékot más piaci szereplők, amelyek importálták az üzemanyagot. Ez az import most szinte teljesen eltűnt – kinek is érné meg benzint vagy dízelt behozni? Ezért szinte a teljes ellátás a Molra hárult, novemberben mi láttuk el a nagykereskedelmi piac 85 százalékát.”

A Mol a térség iparának legsikeresebb konszolidátora. Mindig is a régiós együttműködés motorja voltunk

– jelentette ki Hernádi. 

Mint elmondta, azt kell keresni, hogyan jöhet ki Közép-Európa erősebben ebből a viharból, hogyan tudjuk a függőségeinket csökkenteni.

„Kis országokként sem Németországgal, sem a kínai–orosz blokkal szemben nem tudjuk olyan erősen képviselni az érdekeinket, mint ahogy százmillió közép-európai polgár tudja. Ahelyett, hogy azt néznénk, egyedül hogyan tudunk többet nyerni a helyzeten, azt kell néznünk, együtt hogyan tudunk a legtöbbet nyerni. A méretünk mellett a földrajzi helyzetünk és energiaimport-függőségünk miatt is elengedhetetlenül fontos az együttműködés. Egymásra vagyunk utalva mind a kőolaj-, mind a földgázellátás területén. És ez nem előzmények nélküli” – fejtette ki.

Mindig örülök, amikor a visegrádi négyek részéről megfogalmazódik egy markáns közös politikai álláspont, mert ez jelenti az erőt és a reményt. A megoldhatatlan ügyeket – mint például most a szankciókkal kapcsolatos megosztottság – nem kéne kitenni az asztalra; nem ezt diktálja a józan ész 

– mondta a Mol-vezér.

A vecsési kőolajlelőhelyről azt mondta, „az onnan kitermelhető mennyiség nagyjából annyit tehet majd ki, amennyi a magyar Dallasnak hívott algyői mező természetes csökkenését kompenzálni tudja”.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

#Gazdaság#hernádi zsolt#ársapka#mol

Címlapról ajánljuk