Gazdaság

A Mol-vezér szerint középtávon meg kell szüntetni a benzinárstopot

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 10:47

Amit az olcsó orosz olajon profitálnak, azt el is viszik a kormányzati intézkedések.

A háború befejezése érdekében a Mol-csoport mindenben az Európai Unió szankciós rendszeréhez igazodik és betartja a meghozott intézkedéseket – mondta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a Mol Nyrt. éves közgyűlésén, csütörtökön délelőtt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a társaság nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra nélkülözni tudja az orosz kőolajat.

Ez nem ideológiai kérdés, nem lehet íróasztal mögül megoldani: ez logisztikai, technológiai, kémiai kérdés

– mondta Hernádi Zsolt, kifejtve, hogy a magyarországi és szlovákiai finomítóikat is orosz kőolaj feldolgozására tervezték, amiből naponta 120 millió liter érkezik ezekbe a létesítményekbe. Nyolc év alatt annyit tudtak elérni, hogy 30 százalékra növelték a nem orosz típusú kőolaj bekeverésének lehetőségét.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint egy teljes orosz olajembargó esetén 2-4 évet, valamint 500-700 millió dollárt venne igénybe, hogy biztosítani tudják a régió ellátásához szükséges termelési szintet. Ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarország az elmúlt tizenöt évben sokkal többet tett más országoknál az energiaellátás biztonságáért: stratégiai gáztározót hoztak létre, vezetékeket kötöttek össze. A szankciókkal kapcsolatban úgy véli, hogy olyan szabályokat kell hozni, amelyek nem fájnak jobban Európának, mint Oroszországnak.

Hernádi Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy a magas energiaárak nem a háború kitörésével kezdődtek, az okai is mások voltak, de „majdnem biztos”, hogy az extrém árkörnyezet idén fennmarad. Ez szerinte független attól, hogy elhúzódik-e a háború: fundamentális probléma, hogy a kereslet gyorsabban bővült, mint a kínálat. Az új egyensúly beállására legalább két évet kell várni.

Elmondta azt is, hogy a társaság nem tudja, hogy a magyar kormány meddig akarja fenntartani az energiaár-szabályozást, de erre szerinte sokáig nincs lehetőség, mert elfogynak azok az erőforrásaik, amiket másra kellene használni: az energiabiztonság növelésére, diverzifikációra, zöld átmenetre. Azt mondta, középtávon ki kell vezetni ezeket az „átmeneti intézkedéseket”, vissza kell térni a piaci normákhoz, mert ha nem ezt teszik, az áruhiányhoz vezet. Elárulta, hogy a hatósági árszabályozás elviszi azt a pénzt, amit az olcsó orosz olajon profitálnak, miközben a tevékenységük fenntartásához és a fejlődéshez évente nagyságrendileg másfélmilliárd dolláros beruházásra van szükség.

#Gazdaság#hernádi zsolt#mol#orosz-ukrán háború#árstop

Címlapról ajánljuk