Belföld

A Mol elnöke szerint az extraprofit inkább politikai fogalom, de ki tudják fizetni

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 8:18

Hernádi Zsolt szerint Magyarországon nincs pánikhangulat.

Hosszú interjút adott a Mandinernek a Mol elnök-vezérigazgatója. Arra  a kérdésre, hogy vajon az oroszoknak vagy az Európai Uniónak fáj-e jobban a nemrég elfogadott szankciós csomag, Hernádi Zsolt így válaszolt:

Az intézkedés rövid távú hatását nézve sokkal fájdalmasabb az EU-nak, mint Oroszországnak. 

Hernádi szerint Moszkva az orosz olaj számára meg fogja találni az új piacot, hajókba, kikötői kapacitásba fektetnek majd, új vezetékeket építenek a Távol-Kelet irányába. A Mol-vezér szerint félrevezetés azt állítani, hogy az embargós politikával térdre kényszerítjük az orosz gazdaságot. 

Egy lehetséges gázembergóról azt mondta:

Ez a lépés Németországot 1945 óta nem látott válságba sodorná. Az olajnál még lehetnek különböző beszerzési szcenáriók, de a gáznál nincs más opció. Ráadásul Magyarországon a lakosság több mint kilencven százaléka közvetlenül vagy távfűtésen keresztül indirekt módon gázzal fűt. 

A benzinárstop július elsejei határidejéről pedig így vélekedett:

…utána, ha nem is egy lépésben, fokozatosan ki kellene vezetni az árkorlátozást. Legalábbis ellátásbiztonsági szempontból ez lenne a célszerű. De ez a kérdés nem a miénk. A mi felelősségünk a döntéshozók tájékoztatása.

Szerinte a rászoruló rétegeket célzott támogatással kell és lehet segíteni. Ugyanakkor, mint mondja: „Nincs pánikhangulat, és nem is kell hogy legyen.”

A Mandiner számításai szerint a Moltól nagyjából 250 milliárd forintot von el a kormány az extraprofit megadóztatásával. Hernádi véleménye:

Negyven évvel ezelőtt a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen hallottunk az extraprofitról mint a kapitalista társadalmak egyik veszélyéről. A definíció létezik, de inkább politikai tartalommal bír. 

Mint mondja: „jelen állás szerint ki tudjuk fizetni az összeget, de azért felhívnám a figyelmet arra, hogy a Mol az utóbbi mintegy húsz évben több mint 1000 milliárd forintot fordított az olaj és a gáz területén az ellátás biztonságát növelő beruházásra – ezek nem minden esetben térültek meg piaci alapon. Mi ezért nem kértünk támogatást. Tettük a dolgunkat, aminek köszönhetően picit nyugodtabbak lehetünk, mint a környező országok. Most valóban magas a bevételünk, de máskor meg tetemes veszteségeink vannak. Ez ciklikus üzem, kíváncsi vagyok, hogy kapunk-e vissza pénzt az államtól, amikor majd épp megint rosszul megy."

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

 

 

 

#Belföld#hernádi zsolt#mol#extraprofit#ársapka#olajembargó

Címlapról ajánljuk