Gazdaság

Előbb-utóbb meg kell szüntetni a benzinárstopot a Mol vezére szerint

rtl.hurtl.hu

2022. július 10. 21:08

Az árszabályozás üzemanyaghiányhoz vezet Hernádi Zsolt szerint.

Hernádi Zsolt szerint az üzemanyagár szabályozása önmagában is komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány. A Mol elnök-vezérigazgatója az ATV Heti Napló című műsorában azt mondta,

Hernádi kijelentette, hogy a Mol-kutakon a vásárlási korlátozást azért kellett bevezetni, mert fontosabb, hogy legyen üzemanyag, mint hogy mennyi.

Az elnök reméli, hogy 50 liternél nem kell lejjebb vinni a limitet, de hangsúlyozta: rendkívül veszélyes időszakban vagyunk, mivel a hazai üzemanyagfogyasztás az ársapka következtében növekszik, az üzemanyagimport gyakorlatilag leállt. Emlékeztetett rá, hogy miközben csökken az Európába tartó orosz olajexport, az ukrán finomító-kapacitás megsemmisült, leállt az OMV schechati finomítója is.

Ami a hazai, százhalombattai finomítót illeti, ott augusztusban részleges karbantartás lesz, vagyis a finomító 65 százaléka állni fog. A Mol pozsonyi finomítója most áll, és majd július 20-án indul újra.

Hernádi szerint az országban jelenleg relatív üzemanyaghiány van, ami azt jelenti, hogy az országnak most spájzolnia kellene, mert augusztusban Százhalombatta kapacitásának 65 százaléka leáll, de a tartalékolás a fenti okok miatt nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség 1/3-a áll rendelkezésre. Emiatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után.

Arra a kérdésre, hogy meddig tartható a 480 forintos ársapka, Hernádi Zsolt azt mondta, messze túl vagyunk ezen a ponton, itt már „picit elkezdtünk hazardírozni”, hiszen Magyarországon fogyasztásnövekedés van, de az üzemanyagimport megszűnt. Emiatt az elnök-vezérigazgató szerint piaci szempontból előbb-utóbb meg kell szüntetni az ársapkát

Nyitókép: Hernádi Zsolt – Fotó: Vajda János / MTI

#Gazdaság#hernádi zsolt#mol#benzinárstop

Címlapról ajánljuk