Gazdaság

Már majdnem megállapodtak a minimálbérről, de Orbán Viktor bejelentése mindent felülírt

rtl.hurtl.hu

2022. december 3. 12:15

Nagyjából 15 százalékkal emelkedtek volna a minimálbérek, de most újra le kell ülni tárgyalni.

Az infláció várható mértékéhez közeli minimálbér-emelésről szóltak a tárgyalások novemberben, a munkaadók és a szakszervezetek már majdnem meg is egyeztek, amikor a miniszterelnök bejelentette kedden, hogy nincs lehetőség a járulékok csökkentésére – erről beszélt a Portfoliónak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Az inflációközeli emelésnek az lett volna a feltétele a munkáltatók részéről, hogy 2-3 százalékponttal csökkentse a kormány a munkáltatói járulékot, ahogy az előző években is tette. 

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint 15 százalék körüli emelésre volt esély. A miniszterelnöki bejelentéssel azonban ez elúszott.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ahhoz, hogy ne csökkenjenek a reálbérek, 26 százalékos emelésre lenne szükség. (A jövő évi inflációt 15-17 százalék közé várják az elemzők.)  

Úgy vélte, hogy az eddigi szociális hozzájárulási adó csökkentésekből olyan vállalatok is részesültek, amelyek azt nem adták tovább a munkavállalóknak magasabb fizetések formájában.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Gazdaság#orbán viktor#minimálbér#tárgyalás#munkavállalók#munkaadók

Címlapról ajánljuk