Gazdaság

Akár a vendéglátósok fele csődbe mehet egyes szakértők szerint

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 18:42

Egyre több étterem kerül nehéz helyzetbe a magas árak miatt.

Egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy a vendéglátósok 50 százaléka csődbe jut, tudósított az ATV. Felidézték: a 122 éves Hauer cukrászda is a bezárás mellett döntött, vidéken és Budapesten pedig egyaránt óriási gondot jelentenek a magas alapanyag- és energiaárak.

„Bizonyos mértékben emeltünk árakat, de próbáltuk a lehető legkisebb mértékben, illetve próbáljuk azokra az ételekre, ételcsoportokra korlátozni az áremelést, ahol jelentős ez a differencia” – mondta a még kitartó Bocanova étterem tulajdonosa. Az ő áramköltségeik háromszorosan emelkedtek, az alapanyagok ára pedig van, hogy hetente kétszer is változik.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László szerint mindenkinek magának kell eldöntenie, hogyan marad talpon. Ha valaki viszont úgy dönt, hogy csupán pár hónapra zár be, akkor „nem biztos, hogy talál munkaerőt az újrakezdéshez”.

Gerendai Károly étteremtulajdonos szerint óriási a kiszámíthatatlanság. „Van, aki optimistábban azt mondja, hogy csak 10-20 százalék, de olyat is hallottam, aki ötven százalékát becsüli a mostani vállalkozásoknak, hogy akár csődbe mehet. Én azt gondolom, hogy valahol a kettő között van az igazság” – mondta.

Nyitókép: Sebnem Coskun / Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#vendéglátás#étterem#csőd#energia#alapanyag#válság

Címlapról ajánljuk