Gazdaság

Felszámolás alá kerül a Tungsram, a szakszervezetet sokkolja a hír

rtl.hurtl.hu

2022. november 7. 17:35

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a legnagyobb hitelezőjük, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A bank nem fogadta el az adósságrendezési ajánlatot.

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég – erősítette meg a Mércének a Tungsram képviselője.

Mehlhoffer Tamás, a cég PR és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az Eximbank mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. Hozzátette, kedden részletes közleményt adnak ki a fejleményekről.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy nagyon bíztak a megállapodásban, és sokkolta őket ez az eredmény. 

A szakszervezeti vezető szerint várhatóan holnap találkoznak a cég vezetésével. A Tungsram tavasszal még 3000 főt foglalkoztatott, ma közel 1000 munkavállaló van a cégnél. A leépítések mellett szerinte sokan maguktól mentek el a cégtől.

Ahogy a Mérce is emlékeztet: a Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a legnagyobb hitelezőjük, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A cég ekkor még derűlátó volt a beszámolók alapján, mondván, tiszteletben tartja a bank döntését, ez azonban még nem jelenti működése végét. A Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást tartották ma, november 7-én.

Nyitókép: MTI/Varga György

#Gazdaság#felszámolás#TUNGSRAM#eximbank

Címlapról ajánljuk