Gazdaság

Óriási drágulás a fővárosi ingatlanpiacon, egymilliós négyzetméterár alatt már nincs újépítésű lakás

rtl.hurtl.hu

2022. október 31. 6:44

Az óbudai lakótelepeken a 2020-as adatokhoz képest 37 százalékkal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai. 

A fővárosi újépítésű ingatlanok esetében már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár – derült ki a Duna House elemzéséből, amiről az MTI számolt be. A társaság közlése szerint a budai I. kerületben értékesített újépítésűek négyzetméterára már a 3 millió forintot is megközelítette.

Az ingatlanközvetítő által 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő újépítésű ingatlan egy XI. kerületi 69 négyzetméretes lakás volt 99 millió forintért.

A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le. A Duna House közleménye szerint a főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás a III. és a XI. kerületben található: utóbbiban a lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára az idén már majdnem a felével többe kerül, mint 2019-ben, míg az óbudai lakótelepeken a 2020-as adatokhoz képest 37 százalékkal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai

A panellakásért adott legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot, egy III. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették 2022-ben.

A Duna House közölte azt is, hogy mennyiért kelt el az idén eladott ledrágább budai ingatlan:

egy 340 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, medencés luxus okosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forint négyzetméterenként.

Nyitókép: Az egykori Óbudai Szeszgyár területén épülő lakópark, a háttérben az Óbudai lakótelep 2020. szeptember 7-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

#Gazdaság#ingatlan#lakás#ház#lakáspiac#buda#budapest#főváros#négyzetméterár

Címlapról ajánljuk