Gazdaság

Nagyobbat zuhant egy nap alatt a Facebook értéke, mint a magyar költségvetés kiadási főösszege

rtl.hurtl.hu

2022. október 27. 19:22

Mark Zuckerberg nem győzte meg a befektetőket a metaverzummal.

80 milliárd dollárral csökkent a Facebookot és az Instagramot működtető Meta piaci értéke azután, hogy a vállalat bejelentette: a harmadik negyedévben megfeleződött a profitja, a hirdetők ugyanis visszafogták költéseiket a gazdasági helyzet miatt. A Guardian azt írja, hogy a részvényárfolyam 25 százalékos esése, ami szerda este óta következett be, a cég legnagyobb részvényese és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg személyes vagyonát is dollármilliárdokkal apasztotta.

A Meta-részvények árfolyama rövid ideig 100 dollár alá is benézett, ami a legalacsonyabb szint 2016 óta. A jelek szerint a befektetőket nem győzte meg, hogy Mark Zuckerberg a metaverzumban látja a vállalat jövőjét.

A cég a harmadik negyedévben 27,7 milliárd dollár bevételre tett szert, az értékesítés 4 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A nyereség 4,4 milliárd dollárt tett ki, ami kevesebb, mint fele az egy évvel korábbi 9,2 milliárdnak. A kiadások 19 százalékkal nőttek a metaverzumra és az új rövidvideós formátumra, a Reelsre fordított összegeknek köszönhetően.

Nem a mostani a legnagyobb értékvesztés a Meta történetében: februárban egy nap alatt 230 milliárd dollárt veszített a cég piaci értékéből, ami az amerikai vállalatok körében is rekord.

Mark Zuckerberg ugyanakkor biztos abban, hogy a metaverzum és egyéb befektetések meg fognak térülni: mint mondta, évtizedek múlva az emberek a most elvégzett munka fontosságáról fognak majd beszélni. Szerinte megvannak az erősebb növekedés alapjai, még ha rövid távon kihívásokkal is kell szembenézni.

Martin Sorrell, az S4 Capital nevű hirdetési cég alapítója a BBC Radio 4-nak azt mondta: a Meta részvényárfolyamát az állíthatná helyre, ha leválasztanák a cégről a metaverzum-projektet. Az Insider Intelligence elemzője, Debra Aho Williams pedig azt mondta, hogy a Metának át kell alakítania üzleti tevékenységét: hasznos lenne, ha kevesebb figyelmet fordítanának a metaverzumra, és az alaptevékenységre koncentrálnának.

Nyitókép: MTI/EPA/Washington Examiner/Pool/Graeme Jennings

#Gazdaság#meta#facebook#mark zuckerberg#árfolyam#metaverzum

Címlapról ajánljuk