Gazdaság

A jegybank felszólította Parragh Lászlót: ne szóljon bele olyan dolgokba, amik meghaladják tudását

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 12:41

Nem finomkodott az MNB az iparkamara elnökével.

A jegybank szerint Parragh László már nemcsak félretájékoztat, hanem az észszerűség határait is átlépte, nyilatkozata megalapozatlan, téves és káros – írta meg a hvg.hu.

Nem látszik, hogy bármitől is csökkenni kezdene egyhamar az infláció, nagyot fog nőni a munkanélküliség, és egyébként sem csinálhatunk unortodox monetáris politikát – erről beszélt kedden Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak adott interjújában. A Magyar Nemzeti Bank erre reagált, és már a közlemény címében sem finomkodtak:

A Jegybank felszólítja Parragh Lászlót, hogy fejezze be a monetáris politikával és magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait.


A közlemény azzal folytatódik, hogy a kamarai elnök „felelőtlen, szakmailag hibás” kijelentései és „megalapozatlan jóslatai” sokszor már eddig is csak arra voltak jók, hogy növeljék a bizonytalanságot a piacon, és félretájékoztassák az embereket, de a „legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait”.

A jegybank szerint például a globális inflációs kilátások már javulnak, ami elérhet Magyarországra is, a korábbi növekedésben fontos szerepe volt az MNB támogatásának, és Parragh Lászlóval ellentétben azt sem tartják bajnak, hogy túl alacsony az eurómegtakarítások aránya. A közlemény zárása is erős:

Az MNB ismételten felszólítja Parragh Lászlót, hogy a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a véleménynyilvánítástól, illetve ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját.


Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség 

#Gazdaság#politika#jegybank#mnb#közlemény#parragh lászló#felszólítás#tudás

Címlapról ajánljuk