Gazdaság

Parragh László szerint kemény telünk lesz: rengeteg elesett emberen kell segíteni

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 9:13

 Szerinte az energiaválság a rendszerváltás sokkhatásához lesz hasonló.

„Ez egy más természetű válság. Sokkal inkább a rendszerváltás sokkhatásához hasonlítanám, amikor az egész magyar termelési struktúra, az iparpolitika kérdőjeleződött meg” – elemezte az energiaválság természetét Parragh László a Porfoliónak adott interjújában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke  szerint „azok a folyamatok, amiket ma látunk, már 3-4 éve elindultak, csak sokak számára a Covid-válság eltakarta azokat”.

Az inflációt egy dolog tudja letörni, mégpedig a kereslet csökkenése, a recesszió. Ez fog bekövetkezni

– jelenti ki Parragh.

„Ha bezár egy gyár, elküldik az embereket, leamortizálódik egy üzem, azt szinte lehetetlen újraindítani. A működés megtartása a legfontosabb, ezért a Széchenyi Kártya Program jövője kulcskérdés. Az MKIK szerint a feldolgozóipart segíteni kell, fenntartva a likviditást, megteremtve a technolóigai átállás lehetőségeit, át kell térni a hatékonyabb és zöldebb energiafelhasználásra” – véli a MKIK-elnök.

Nem hiszem, hogy a magyar költségvetésnek - és ez nem magyar sajátosság - lesz arra pénze, hogy minden területnek kellő mértékű támogatást biztosítson, és nem is lehet ezt megoldani. Ha bezár az élményfürdő a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt, akkor nincs olyan állami támogatás, amivel a mellette lévő vendéglő nyitva tudna maradni

– szemlélteti a helyzetet Parragh, aki a szolidaritásról is ejtett néhány szót:

„Ugyanakkor nagyon fontos lesz a szolidaritás kérdése is, mert sokan bajban lesznek. Ha a szomszéd országoknak nem lesz energiájuk, adnunk kell nekik. Rengeteg elesett ember lesz, akiken segíteni kell majd. Nagyon remélem, hogy nem lesz igazam, de sajnos nagy esély van arra, hogy komoly nehézségekkel nézünk majd szembe a télen. Erre az államnak is fel kell készülnie.”


Nyitókép: Parragh László érkezik a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2022. szeptember 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#parragh lászló#rezsiköltség#energiaválság

Címlapról ajánljuk