Gazdaság

Ilyen sem volt még: olyan rossz a kukoricatermés, hogy importálni kell

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 17. 12:21

Még soha nem fordult elő, hogy a határon kívülről kell behozni az országba a kukoricát. 

Akár a kétmillió tonnát is meghaladhatja idén a kukoricahiány, annyira katasztrofális volt a termés az aszály miatt. Magyarország várhatóan kénytelen lesz importálni, ilyen lényegében még sosem fordult elő – írta a Portfolio. A lapnak nyilatkozó, az ágazatra rálátó források elmondása szerint a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos kínálat.

Sok helyen teljesen tönkrement a termés az aszály miatt, máshol csak nagyon gyenge termés várható. Miközben általában 6-9 millió tonna szokott lenni az éves kukoricatermés, idén a legoptimistább becslések szerint is csak 3,6 millió tonnára lehet számítani.

A hazai felhasználás 4-5 millió tonna között szokott mozogni, így a mostani becslések szerint mindenképpen importra szorul az ország. A lap közlése szerint várhatóan Ukrajnából is vásárolhatunk kukoricát, hozzátéve, hogy az import kukorica olcsóbb lehet, mint a hazai.

Az RTL Híradó július közepén számolt be arról, hogy az Alföldön pusztító történelmi aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár eléri a négyszázmilliárd forintot: 300 ezer hektár kukorica és 200 ezer hektár napraforgó ment veszendőbe.


A Fókusz stábját augusztusban megsárgult, kiégett kukorica látványa fogadta, amikor Zsámbokon jártak.


Nyitókép: Fókusz

 

#Gazdaság#kukorica#import#termés#aszály

Címlapról ajánljuk