Gazdaság

A hatósági ár kétszeresébe kerülő benzinnel is autózna a magyarok nagy többsége

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 13:57

Egy reprezentatív kutatás szerint a lakosság csaknem 60 százaléka számít ősszel magasabb rezsire, de szokásaikon csak nehezen változtatnának.

A magyarok csaknem 60 százaléka számít ősszel magasabb áram- és gázszámlára – írta a hvg.hu a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatására hivatkozva.

A harmadik negyedéves felmérés során kiderült, meredeken emelkedik azok aránya, akik az anyagi helyzetük rosszabbodására számítanak idén. 

Júliusban már a magyarok 59 százaléka látta úgy, hogy 2021-hez képest pénzügyi lehetőségei jelentősen romlanak.

A kutatás szerint bár a két számjegyű infláció és az energiaválság miatt mindenkinek spórolnia kell, a magyarok még mindig ragaszkodnak az autózáshoz. 

68 százalékuk akkor sem változtatna jelentősen tankolási szokásain, ha megszűnne a hatósági üzemanyagár. 

Azzal indokolják mindezt, hogy az autó kell a nagybevásárláshoz, a munkába járáshoz és a vidéki utazásokhoz is. A kutatás szerint a megfizethetetlen lélektani határ a literenkénti 1000 forintos üzemanyagár lenne.

Más területen is ragaszkodnak a magyarok az eddig megszokott életmódjukhoz: kávéra és fixáras kábeltévé-előfizetésre továbbra is költenének, előbbiről a háztartások közel fele, utóbbiról 64 százalékuk nem mondana le.

Nyitókép: Róka László/MTVA

 

#Gazdaság#felmérés#rezsi#benzin#gázolaj#infláció#drágulás#hatósági ár#üzemanyagár#autózás

Címlapról ajánljuk