Gazdaság

A hétvégén csak helyben szembesülnek majd azzal a vásárlók, hogy tudnak-e tankolni, vagy sem

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 6:40

Nem lehet tudni, melyik független benzinkutak zárnak be mégis augusztus 19-én és 20-án. 

Pénteken és szombaton végül nem lesz egységes kétnapos benzinkútbezárás, ezt a Független Benzinkutak Szövetsége döntötte el keddi közgyűlésén. Az FBSZ-hez tartozó töltőállomások kétnapos bezárását elsősorban azért hirdették meg, mert mostanáig nem kapták meg a júliusi, literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást.

Kedden a kormány viszont közölte, hogy a kisbenzinkutakat támogató program nem állt le, elkülönítettek 18,5 milliárd forintot az elmaradt és szeptemberig esedékes kifizetésekre, és még ezen a héten megnyitják az augusztusi igénylést. 

Az FBSZ ennek nyomán úgy határozott, hogy mindegyik benzinkút maga dönt majd az esetleges zárvatartásról, emellett pedig kezdeményezték a Mollal a kapcsolatfelvételt a vidék jobb üzemanyag-ellátása érdekében.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke a keddi közgyűlésről a Hvg-nek azt mondta: kollégái „lelkileg és anyagilag is le vannak amortizálva”, az bántja őket, hogy önhibájukon kívül kerültek megnyomorodott helyzetbe, amit értelemzésük szerint nem érdemeltek volna meg.

Ismertette: nem tudni, melyik független benzinkutak zárnak be 19-én és 20-án, a vásárlók majd csak helyben szembesülnek azzal, hogy tudnak-e tankolni, vagy sem.

Egri Gábor szerint sokaknál elszakadóban van a cérna, a benzinkutasok aggódnak, hogyan fogják kiszolgálni a hozzájuk tartozó kistelepüléseket és a vásárlókat.

Az FBSZ által nagyon szegényesnek ítélt állami támogatásokra minden hónap 12-ig lehet leadni az igényeket egy erre fenntartott felületen, és egy héten belül szoktak befutni a kifizetések. 

Kiderült, a júliusi pénzek azért nem érkeztek meg, mert ezt a felületet meg sem nyitották, a kutasok nem tudták leadni, hány liter üzemanyagot értékesítettek. 

Magyarázatot arra, hogy miért nem tudták leadni a támogatási kérelmeket, nem kaptak, írta a Hvg.

A lap szerint Nobilisz Márton kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kedden megígérte a független benzinkutasoknak, hogy csütörtökön és pénteken megnyitják a felületet, mindenki egyszerre leadhatja a támogatási kérelmét júliusra és augusztusra is, a pénzeket pedig jövő héten utalják, szintén egyben.

A Mol továbbra is arra kért mindenkit, hogy csak annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van, a Hvg-nek küldött válasza szerint a magyar olajipari cég „minden rendelkezésre álló lehetőséget és eszközt megragad”, hogy szállítási kapacitásait meg tudja növelni az augusztus 20-i hétvégére.

Nyitókép: RTL Fókusz

#Gazdaság#benzinkutak#üzemanyag#mol#független benzinkutak#kisbenzinkút

Címlapról ajánljuk