A kormány nagyon megígérte a támogatást a kiskutaknak, délután döntenek, hogy tényleg bezárnak-e augusztus 19-én két napraA kormány szerint már eddig is több intézkedéssel támogatták a kisebb, független benzinkutakat.
Gazdaság

A kormány nagyon megígérte a támogatást a kiskutaknak, délután döntenek, hogy tényleg bezárnak-e augusztus 19-én két napra

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 12:52

A kormány szerint már eddig is több intézkedéssel támogatták a kisebb, független benzinkutakat. 

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára szerint a kormány több intézkedéssel is támogatta a hazai kisbenzinkutakat, többek között adó- és járulékkedvezményekkel.

A kormány idén márciusban bevezette a kisbenzinkutak támogatása programot, amelynek leegyszerűsítve az a lényege, hogy ők literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak – mondta az államtitkár.

Csakhogy, ahogyan erről az rtl.hu is beszámolt, múlt pénteken a Független Benzinkutak Szövetsége azt közölte: „az ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni fogják a független benzinkutak.”

Egri Gábor, a szervezet elnöke akkor az okokról így beszélt a Híradónak:

Rajtunk kívülálló okok miatt nem tudjuk a vevőinket kellő mennyiségű üzemanyaggal kiszolgálni, az állam által beígért, illetve jogszabályban rögzített kifizetések pedig nem teljesültek, júliusra nem kaptuk meg a 20 forint/literes támogatást. A kifizetés augusztusban sincs kilátásban, illetve ígéretek vannak, hogy pár hét múlva majd sorra kerül ez a kérdés.

Az államtitkár keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 20 forintos literenkénti támogatás szeptember végéig jelenleg is érvényben van (bár ezt a pénzt nem kapták meg már júliusban sem a benzinkutak).

A kormány döntött, folytatja a kisbenzinkutak támogatását. Erre a célra elkülönítettünk 18,5 milliárd forintot. A támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, és a pályázók akár már augusztus hónapban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz

– mondta az államtitkár az MTI tudósítása szerint.

A mai napra, délután 15 órára közgyűlést hívott össze az FBSZ, hogy az államtitkár úrral folytatott megbeszélésünket megvitassuk, és álláspontunkat kialakítsuk 

– mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének Elnöke. Vagyis, arról is dönthetnek, hogy az augusztus 19-20 tervezett kétnapos benzinkútbezárást fenntartják-e.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#benzinárstop#benzinkutak#bezárás#kormány#támogatás

Címlapról ajánljuk