Belföld

Akár 600 benzinkút is bezárhat augusztus 19-20-án

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 17:44

A kényszerűség és a figyelemfelhívás az oka az augusztus 19-i és 20-i bezárásnak. 

Ahogy korában megírtuk, a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken közölte: 

az ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni fogják a független benzinkutak.

Egri Gábor, a szövetség elnöke az RTL Híradónak elmondta: augusztus 12-én tartottak egy online közgyűlést, amelyen a tagság száz százaléka amellett foglalt állást, hogy az augusztus 19-20-i bezárást végrehajtsák (a 48 órás leállást a jogszabályok is lehetővé teszik). 

Ennek az alapvető oka az, hogy ellátási problémák vannak: rajtunk kívülálló okok miatt nem tudjuk a vevőinket kellő mennyiségű üzemanyaggal kiszolgálni, az állam által beígért, illetve jogszabályban rögzített kifizetések pedig nem teljesültek, júliusra nem kaptuk meg a 20 forint/literes támogatást. A kifizetés augusztusban sincs kilátásban, illetve ígéretek vannak, hogy pár hét múlva majd sorra kerül ez a kérdés. A béreket, a rezsiszámlákat viszont fizetni kell, tehát egy rendkívül elkeseredett és reménytelen helyzetben vagyunk. Ezért döntött a szervezet amellett, hogy ezt a demonstrációt szeretnénk megvalósítani

– mondta a Híradónak Egri. 

A szövetség elnöke hozzátette: az akció oka nem csak a figyelemfelhívás, a bezárás kényszerűségből is fakad. „Nagyon sok kút hétfőn kap üzemanyagot, ott már szerdán-csütörtökön elfogy minden. A Mol 50 százalékra vágta le a kisbenzinkutak ellátását, tehát 100 litert rendelünk, 50-et kapunk. Nincs kellő mennyiségű üzemanyag az országban, és anyagi források is hiányoznak a kutak fenntartásához. Az akció dátuma szimbolikus jellegű, augusztus 20-a az egyik legfontosabb ünnepünk, így ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet arra a reménytelen helyzetre, amibe önhibánkon kívül kerültünk” – tette hozzá.

Egri Gábor elmondta: várhatóan 5-600 benzinkút csatlakozhat majd az akcióhoz, de 2-300 állomás biztosan bezár majd augusztus 19-én és 20-án. 

Nyitókép: Vasilii Binzari / Getty Images

#Belföld#független benzinkutak szövetsége#egri gábor#elnök#benzinkút#kisbenzinkút#gázolaj#benzin

Címlapról ajánljuk