Gazdaság

Külön miniszteri utasítással kellett rendet vágni a favágási káoszban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 16. 17:47

Az agrártárca vezetője betiltotta az őshonos fák tarvágását a természetvédelmi területeken, amit a tűzifarendelet lehetővé tett.

Az utóbbi hetek heves tűzifavitái után a Hivatalos Értesítőben kedden megjelent az 5/2022. (VIII. 16.) agrárminisztériumi utasítás, ami a tűzifa kivitelének tilalmáról és a fakitermelés bővítéséről szóló a kormányrendeletet módosítja.

Országos felzúdulást váltott ki, amikor augusztus 4-én Gulyás Gergely kormányszóvivő bejelentette, hogy egy új, a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelettel megkönnyítik a tűzifa-kitermelést. A rendelet egyebek mellett természetvédelmi területen is lehetővé tette a tarvágást, akár nagyobb területre is.

„A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról” című 287/2022. (VIII. 4.) kormányrendelet ugyanis úgy fogalmazott, hogy

őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az  erdő védelméről és az  erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) 10.  § (2) bekezdésében és a Tvt. 33. § (5) bekezdésében foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető.

A rendelet által hivatkozott erdővédelmi törvényben az áll, hogy az állam 100 százalékos tulajdonában álló, természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi vagy közjóléti erdők java részében „tilos a tarvágás", míg a jogszabályban említett természetvédelmi törvény is erősen korlátozza az ilyen erdőkben a tarvágást.

Az új, augusztus 5-én hatályba lépett rendelet ezeken a korlátozásokon lazít a véghasználat, azaz a tarvágás szempontjából. A rendelet ellen erdészek, természetvédők, különféle szervezetek és önkormányzatok egy emberként tiltakozni kezdtek, szakmailag és emberileg is elhibázott lépésnek nevezve a védett erdők tarvágásának megkönnyítését.

Mindezek után a kedden megjelent 5/2022. (VIII. 16.) agrárminisztériumi utasítás az augusztus 4-i kormányrendeletet így módosítja:

Természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló (...) erdőben tarvágás (...) nem végezhető.

A Nagy István agrárminiszter által jegyzett minisztériumi utasítás ezen túlmenően azt is tartalmazza, hogy

  • a kormány tűzifarendelete csak 2023. március 31-ig alkalmazható
  • a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt az állami erdőgazdálkodónak elsősorban az akácerdők fokozatos letermelésével kell teljesíteni.

Mindezt az agrárminiszter kedden, egy Facebookon is közzétett külön közleményben úgy tálalta, hogy a minisztériumi utasítással megerősítették „az erdők fokozott védelmét” és egyben cáfolták „a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket”.

A miniszter szerint a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, és 2023. március 31. után nem alkalmazható. Ezzel szemben a rendeletben csak az áll, hogy a rendelet

a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztéséig

érvényben marad, azaz amíg érvényben van az eddig is már sokszorosan meghosszabbított veszélyhelyzet, addig a tűzifarendelet is él.


A WWF előrelépésnek tartja a miniszteri rendeletet, de mint közleményükben írják, „az erdeink védelméért folytatott küzdelemnek nincs vége”. Szerintük továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. z sem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#tűzifa#agrárminisztérium#nagy istván#agrárminiszter#utasítás

Címlapról ajánljuk