Belföld

Láncfűrész, balta, kisteherautó nem árt, ha van otthon, ha hatósági áras tűzifával fűtene

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 9:48

Lesz még dolguk és költségük a hatósági áras tűzifát igénylőknek, mire tényleg fűteni tudnak vele. Ráadásul, aki trükközik, az nagyon ráfázhat, duplán verhetik le rajta az árkülönbséget.

Ha csalnak a hatósági áras tűzifát igénylők, az árkülönbséget duplán verheti le rajtuk az állami erdőgazdaság, írja a Bank360.hu a kedvezmény részleteiről megjelent jogszabály alapján.

Megjelent az a kormányrendelet, amely a Nagy István agrárminiszter által bejelentett hatósági áras tűzifa vásárlásának szabályait leírja. A jogszabály azok számára nyújt meghatározott mennyiségig kedvezményes árú beszerzési lehetőséget, akiknek a fűtési költségein nem segít a rezsicsökkentett gáz- és árammennyiség. Továbbá azoknak is, akik például a gázfogyasztásukat fatüzeléses kazán, kandalló használatával akarják és tudják csökkenteni.

A rendelet egyértelművé teszi, hogy az olcsón kínált tűzifa azért nem az, amit a tűzépeken, tűzifa-kereskedőknél megvehetünk. Az állami erdészeti társaságoktól „tűzifa alapanyagot” vásárolhatunk kedvezményes áron. Ez a jogszabály meghatározása szerint „átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan farönkökből álló hengeres faanyag”. Ezt tehát még tönkökre kell vágni, majd felhasogatni ahhoz, hogy valaki fűteni tudjon vele. A kedvezményesen járó 10 köbméter alatt erdei köbmétert kell érteni, ami a jogszabály szerint „sorokba rendezett, 1 méter hosszú tűzifa alapanyag 1 méter szélességű és 1,7 méter magasságú mennyisége”.


A kedvezményes árú tűzifa alapanyag 2023. április 15-ig igényelhető az állami erdészeti társaságnál rendelkezésre álló fafaj és készlet függvényében. A kedvezményes árú mennyiség saját felhasználásra maximum 10 erdei köbméter „magyarországi felhasználási helyenként”. A kedvezményes mennyiséget több részletben is meg lehet venni a megadott határidőig.

Ez tehát azt jelenti, hogy a kedvezmény nem személyenként jár, hanem felhasználási helyenként, ami a rendelet szerint „az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely vagy ennek hiányában lakóhely”. Az igénylő a felhasználási helyen élő személy.

A rendelet szerint a kedvezményes mennyiséget nem kell okvetlen ugyanannál az erdőgazdaságnál megvenni, ahogy a beszámítandó korábbi mennyiség is származhat másik állami erdészettől. A szállítási távolságok miatt ez vélhetően ritkán fordul elő, de azért megeshet.

A feltételek ellenőrzése céljából az állami erdészeti társaság a vásárlást követő egy évig jogosult kezelni az igénylő nevét és a felhasználási hely címadatait. Az ehhez szükséges okmányokat (személyi, lakcímkártya) az igénylőnek be kell mutatnia a vásárláskor. A rendelet szerint az igénylőnek kötelező nyilatkoznia arról, hogy a vásárlása megfelel a kedvezmény feltételeinek. Ezen felül arról is, hogy tudomásul veszi a feltételek esetleges megszegésének következményeit.

Ha valakiről ugyanis kiderül, hogy megszegte a feltételeket (nem saját felhasználásra vett vagy/és már több mint 10 köbmétert egy felhasználási helyre), akkor kötbért kell fizetnie. Ennek összege a vásárláskori „aktuális piaci ár” és a kedvezményes ár különbözetének duplája.

A rendeletben a korábban közölt kedvezményes árak szerepelnek, azaz a tűzifa alapanyag „erdei rakodói átadáson” (azaz szállítás nélkül) számított erdei köbméterenkénti, áfát is tartalmazó egységára

  • kemény lombos fafajú faanyag esetében 30 000 forint,
  • lágy lombos fafajú faanyag esetében 19 000 forint,
  • fenyő fafajú faanyag esetében 19 000 forint.

A rendelet ugyan bezár néhány kiskaput a trükkös vásárlások előtt, de azért nyitva is hagy egyet. A szállításról ugyanis a vásárlónak kell gondoskodnia. Azt pedig már senki nem fogja ellenőrizni, hogy a megvásárolt tűzifát milyen címre fogja kiszállíttatni az általa megbízott fuvarossal. Ha tehát valaki megkéri például a vele nem azonos címen lakó rokonát vagy szomszédját a vásárlásra, akkor könnyen 10 köbméter fölé növelheti a kedvezményes mennyiséget. Ezzel természetesen szabályt szeg, de ha ezt nem üzletszerűen, nagy mennyiségben teszi, akkor keveset kockáztat.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#tűzifa#hatósági ár#trükkőzés#szabályok#büntetés

Címlapról ajánljuk