Belföld

Az államhoz kerülhet az exportra szánt tűzifa

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 6:24

Megjelent a tűzifa kivitelét tiltó rendelet.

A Magyar Közlönyben megjelent az energiaellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű faalapú nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló 294/2022. (VIII. 9.) rendelet, amely értelmében a tűzifát exportáló szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak az állam felé.

A kivitel előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) kell értesíteni, a hivatal pedig az Agrárminisztériumnak tesz jelentést.

Amennyiben a kormány úgy ítéli meg, hogy szükség van itthon a tűzifára, akkor élni fognak  a rendeletben biztosított elővásárlási joggal.

Nem általános tilalomról, hanem a magyar emberek energiaszükségletét biztosító veszélyhelyzeti szabályozásról van szó.

– írja az Agrárminisztérium közleménye. Nagy István miniszter szerint felvárásolt tűzifát szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátására használják fel.

A minisztérium a rendelet indkolásában megemlíti az orosz-ukrán háborút és a brüsszeli szankciókat, amelyek nyomán a magyar kormány „energia-vészhelyzetet” hirdetett. A tárca közleménye szerint a hazai erdőkből évente mintegy nettó 6,5 millió köbméter fát termelnek ki a gazdálkodók. Ez minden évben kevesebb, mint az erdők természetes növekménye, így az ország hosszú távon számíthat a fenntartható módon hozzáférhető faanyagra.

Idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel. Ez a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető

– olvasható Nagy István közleményében.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#tűzifa#energiaválság#export#tilalom

Címlapról ajánljuk