Belföld

Az „erdőpusztító” kormányrendelet visszavonását követeli az LMP

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 14:18

Alkotmánybírósághoz fordulnak a rendelet miatt, ami jellemzésük szerint lehetővé teszi az erdők tömeges kivágását.

Az LMP az általuk csak erdőpusztítóként jellemzett, a fakivágással kapcsolatos kormányrendeletet visszavonását követeli, és ezért az Alkotmánybírósághoz fordul – közölte Schmuck Erzsébet. Az LMP társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelet miatt széles körű társadalmi tiltakozás indult el, az LMP petíciót indított, és több ezres demonstrációval tiltakozott az új szabályok ellen, amik szerinte lehetővé teszik az erdők tömeges kivágását.

Schmuck közölte, hogy néhány napon belül beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt kéri, hogy a testület mondja ki a rendelet alaptörvényellenességét. Addig is  az LMP határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt a rendelet visszavonására, mivel az Alkotmánybíróság döntési folyamata hosszú, és ebben az ügyben azonnali lépésekre van szükség.

Szerdán a Reggeliben a Széchenyi-hegyről szedett tölgyfa levelével demonstrálta a magyar erdők rettenetes állapotát a WWF szakértője, aki a tarvágást engedélyező rendeletről is beszélt. 


Nyitókép:Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

#Belföld#tűzifa#erdők#fakivágás#rendelet#lmp#alkotmánybíróság

Címlapról ajánljuk