Belföld

Van, ahol öt hónap alatt eladtak kétévnyi tűzifa-mennyiséget

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 10:24

Az árak nagyjából 25 százalékkal emelkedtek, de sokan akkor is betáraznak tüzelőből a bizonytalanság miatt, ha gázzal fűtenek. 

Van olyan nyugdíjas, aki 144 ezer forinttal fizetett többet a tűzifáért, mint tavaly – derült ki a Népszava riportjából. A lap szerint 12-14 köbméternyi tüzelőért akár 400 ezer forintot is elkérhetnek.

A drágulás és a sok bizonytalanság miatt sokan előrehozták a tűzifa beszerzését, ez pedig az egész piacra hatással volt.

„Február óta nagyjából két évnyi mennyiségű tűzifát vásároltak fel az emberek. A készletek lassan kimerülnek, a vegetációs időszak miatt a fakitermelés újrakezdése csak szeptember környékén várható” – mondta az Egererdő Zrt. egri Tűzifa Centrumának egyik munkatársa. 

Szerinte az árak nagyjából 25 százalékkal emelkedtek a korábbi hasonló időszakhoz képest,

tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forint volt egy mázsa hasított tűzifa, idén ugyanezért már 4490 forintot kell fizetni. 

Ennél valamivel olcsóbb a rönkfaként vett tüzelő, egy erdei köbméter 26–31 ezer forintba kerül attól függően, honnan kell azt elszállítani. (Egy erdei köbméterből felaprítva nagyjából tíz mázsa fa jön ki: a költségeket azonban terhelheti még a fuvaron kívül a felfűrészelés és a favágás díja.)

Az egri tűzifa-telepeken az ukrán háború kitörésének kezdete óta hatalmas érdeklődést tapasztalnak, olyanok is vesznek fát, akik csak gázkazánnal rendelkeznek.

A fa ára folyamatosan emelkedik, és azt vettük észre, hogy akik gázzal fűtenek, biztos, ami biztos, fából is betáraznak valamennyit 

– mondta egy Baranya megyei, Délkelet-Magyarországon is terítő kereskedő. 

Sőt, az utóbbi időben megnőtt az igény a cserépkályhák, kandallók iránt is, sokan ugyanis attól tartva, hogy ősszel gázellátási nehézségek lesznek, előremenekülnek és mozgatható, vagy éppen beépített kandallóval, cserépkályhával szerelik fel a házukat. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#tűzifa#vásárlás#bizonytalanság

Címlapról ajánljuk