Belföld

Miskolc nem engedi kivágni az erdőit a tűzifarendelet után sem

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 11:03

Megvédik a fákat, bár elismerik, hogy sok családban valós probléma a tűzifa beszerzése.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere bejelentette: Miskolc polgármestere és városvezetése úgy döntött, a kormányrendelet adta lehetőséggel nem fog élni, és a város területén, a város tulajdonában lévő erdőségekben továbbra is a legszigorúbb természetvédelmi szabályok szerint fog eljárni – írta a minap.hu. Vagyis az erdőirtást, a fakivágást nem engedélyezik a tűzifarendelet adta jogszabályi könnyítések ellenére sem.

Visszaélések vagy természetvédelmi szempontból felelőtlennek minősíthető cselekedetek következhetnek be. Lehetőség nyílik olyan tarvágásokra, amelyek Miskolc lakossága számára közvetlenül és globálisan is komoly károkat okozhatnak a jövőben

– fogalmazott Varga Andrea.

Hozzátette, a miskolci önkormányzat ezen felül indítvánnyal fordult Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához, illetve Bándi Gyulához, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyetteshez. Ebben kérvényezték, hogy vizsgálják felül, a kormányrendelet összhangban van-e az Alaptörvénnyel, illetve nem ütközik-e nemzetközi szerződésekkel. Továbbá egy nyílt levelet is megfogalmaztak, amelynek címzettje Novák Katalin jelenlegi és Áder János volt köztársasági elnök.

Az alpolgármester úgy fogalmazott, nem hagyhatják figyelmen kívül azt sem, hogy valós probléma sok családban a tűzifa beszerzése, különösen most, amikor az elszabadulni látszó energiaárak miatt kemény télre készül mindenki. Ezért kidolgoznak egy, a válság kezelésére alkalmas csomagot, amely az őszi időszakra tartalmaz intézkedéseket.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#tűzifa#miskolc#erdő

Címlapról ajánljuk