Gazdaság

Háromszorosára nőtt Magyarországon a tűzifa ára

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 6:15

A 4 millió hazai háztartásból 800 ezer kizárólag fával – kisebb arányban szénnel – fűt.

A gáz, áram és távhő „rezsicsökkentése” óta háromszorozódott a fafűtés költsége: 100 kilogrammonként 2750 forint helyett novemberben már 8240 forintot kellett fizetni. A brikett 277 százalékos drágulása szintén közelíti ezt az ütemet. Utóbbi fűtőanyagból most 100 kilogramm közel 20 ezer forint – írta a Népszava.

A lap szerint a helyzetet piaci elemzők egyértelműen a lakosság hatósági földgáztarifáinak augusztusi emelésére, illetve az orosz elnöknek a gázszállításaik önkényes leállítását kilátásba helyező kijelentéseire – és nem a „brüsszeli szankciókra” – vezetik vissza.

A KSH korábbi kimutatásai szerint a 4 millió hazai háztartásból 800 ezer kizárólag fával – kisebb arányban szénnel – fűt, 

és csaknem 700 ezer háztartás alkalmas szilárd és gáztüzelésre is. A mostani szezon közeledtével alighanem ez a – több millió főt számláló - réteg döntött úgy, hogy a gáz helyett, illetve mellett, betárol szilárd tüzelőanyagból is.

A szociális tűzifa (amelynek ára típustól függően 30 vagy 19 ezer forint) a Népszava szerint nem feltétlenül jelent nagy segítséget: a háztartásoknak járó tíz köbméternyi adag ugyanis nincs felvágva és a szállítást is a vevőnek kell megoldania, ezáltal a piacihoz képest nem sokkal kisebbek a költségek.

Nyitókép: Kovács Anikó/MTI

#Gazdaság#tűzifa#infláció#hiány#tél#energiaválság

Címlapról ajánljuk