Gazdaság

Rossz hírt közölt az MNB alelnöke: közel 20 százalékos infláció jöhet őszre

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 20:21

Virág Barnabás szerint az év végéig biztosan folytatódik az általános drágulás, amit az aszály és a rezsiemelés is fokoz.

Magasabb volt maginfláció (16,7 százalék), mint amire a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számított – mondta az Inforádiónak az MNB alelnöke. Virág Barnabás szerint az infláció továbbra is emelkedő pályán marad

legalább őszig, de inkább az év végéig ez a folyamat tartani fog.

Az alelnök szerint Magyarországon még két, az utóbbi hónapokban felmerült újabb szempontot figyelembe kell venni az infláció mértékének becslésénél. Az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett számolni kell ugyanis az aszályhelyzettel, ami a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azon termékeknél, amelyek már így is az egyik legnagyobb mértékben drágultak.

A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak. Az MNB alelnöke szerint a drágulás mértéke elérheti a 18-19 százalékot.

Virág Barnabás szerint őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának a különböző tényezők, például az infláció, a magas adósságszintek és a koronavírus összejátszása miatt.

Olyan puskaporos levegő van, ahol ezek a faktorok nagyon könnyen össze tudnak adódni. Európa ezeknek kitettebb, mint az Egyesült Államok vagy Kína

– fogalmazott az MNB alelnöke.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#mnb#infláció

Címlapról ajánljuk