Gazdaság

Csaknem harmadával többe kerül egy nagybevásárlás, mint tavaly

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 6:42

A Privátbankár harminc termék árát vizsgálta három áruházlánc boltjaiban.

Tavaly augusztushoz képest 30 százalékkal nőttek az árak a Privátbankár Árkosár felmérése szerint, amit a gazdasági portál havi rendszerességgel elvégez. Azokért a termékekért, amelyekért 2021 augusztusában 23 ezer forintot kellett fizetni, már több mint 30 ezer forintot kérhetnek az áruházak kasszáinál. A sajt és a kenyér ára megduplázódott az elmúlt egy évben, az árstopnak pedig egy családi nagybevásárlás árára nincs érdemi hatása a portál szerint.

A Privárbankár Árkosár-felmérésében harminc termék árát vizsgálják három üzletláncban, az Auchan, az Interspar és a Tesco üzleteiben. Emlékeztetnek, hogy a legutóbbi KSH-inflációs adat a várakozásokat meghaladó ütemű, 11,7 százalékos áremelést jelzett, amit részben az élelmiszeráraknak a várakozásoknál lényegesen nagyobb áremelkedése okozott. A következő időszakban a rezsicsökkentés és az üzemanyagárstop szűkítése dobhatja meg még inkább az inflációs rátát, ami még tovább növeli majd az élelmiszerárakat is, hiszen a termelési lánc számos pontján növekvő költséget jelent.

A kormánypárti médiabirodalom, a KESMA ernyője alá tartozó Világgazdaság is azt írja, hogy „egyelőre semmi nem állítja meg Magyarországon az árak száguldását”. A portál által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy augusztusban fog igazán nagyot ugrani az infláció a rezsicsökkentés szűkítése miatt.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#áremelkedés#infláció#rezsicsökkentés#árstop

Címlapról ajánljuk