Gazdaság

Nagyot bukhatnak az új rezsiszabályokon a havi leolvasást választó fogyasztók

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 17:39

Érdemes lehet új számlázási módot választani.

Az új rezsiszabályok az átlag alatt fogyasztók számára is „izzasztó számlákat hozhatnak”, ha havi leolvasás alapján fizetnek – írta bank360.hu

A kormányrendelet szerint a lakossági fogyasztók az éves kedvezményes áram és gázmennyiségeket időarányosan vehetik igénybe. Ennek érdekében az energiaszolgáltatónak naparányos elszámolást kell alkalmaznia. Eszerint a felhasználónak kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti áram- vagy gázmennyiséget számlázza ki piaci áron.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy van egy napi kedvezménymennyiség, és ha egy hónapban a napok számát figyelembe véve e fölött fogyasztunk, akkor azt már emelt áron számlázza nekünk a szolgáltató.

Vagyis az egy napra jutó kedvezménymennyiség áramból 6,912 kWh, gázból pedig 4,737 köbméter, illetve 162 MJ. Ez alapján egy 31 napos hónapban gázból 146,847 köbméter és 5022 MJ a kedvezményesen igénybe vehető mennyiség, áramból pedig 214,27 kWh. 

Akik éves leolvasás alapján havi átalányban, egyenlő összegekben fizetik az áram- vagy gázszámlájukat, teljesen mindegy, hogy a kedvezményt napi vagy éves elszámolás alapján kapják.

Probléma azoknál lesz, akik havi leolvasás alapján fizetik a rezsiszámlájukat. Ők ugyanis a azokban a hónapokban, amikor a napi kedvezményes mennyiség felett fogyasztanak, az e fölötti részt már piaci áron fizetik. Hiába vannak más hónapokban a kedvezményes mennyiség alatt, az ezekben a hónapokban ki nem használt kedvezménymennyiséget elvesztik.

Pedig nyáron nem vagy alig fűtünk gázzal, de magas lehet az áramszámla a klíma miatt. Télen viszont többet világítunk, mert hamarabb sötétedik, illetve van, aki árammal fűt. Vagyis az energiafelhasználásunk módja sokat változik egy éven belül.

Így a havi diktálók esetében előállhat az a helyzet, hogy évesen ugyan nem lépik túl a kedvezményes mennyiséget, mégis piaci ár fölött fognak fizetni azokban a hónapokban, amikor a napi átlagfogyasztásuk a kedvezményes szint feletti.

Mindezek alapján azoknak a havi leolvasás alapján fizetőknek, akiknek a havi energiafogyasztása sűrűn vagy/és jelentősen mértékben kedvezményes mennyiség alatti, érdemes lehet áttérni átalányra, hogy ki tudják használni az éves kedvezményt.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA

#Gazdaság#rezsi#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk