Gazdaság

Általános az áruhiány, állítja a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 6:41

Megy a vonat és nemsokára falnak ütközik, mondta Egri Gábor. 

A Blikk kérdezte Egri Gábort, Független Benzinkutak Szövetségének elnökét az üzemanyagárak befagyasztásának következményeiről és az áruhiányról.

A beszélgetésben felidézték, hogy Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója úgy látja: nem tartható az ársapka. Egri Zsolt szerint  amire Hernádi Zsolt eámutatott, „hogy áruhiány van, általános jelenség. A covid-időszak alatt az olajipari társaságok leállították, eltolták a beruházásokat, a szükséges modernizációt, ennek eredménye a finomítók teljesítményének visszaesése. Nagyobb a fogyasztás a világban, mint a finomítói kapacitás, más országban viszont ezt kordában tartják a magas árak.”

Egri Gábor szerint a hatósági ár áll annak a hátterében, hogy rekord mennyiségű üzemanyagot vásároltak a magyarok. Az elnök úgy látja: mindenki tankol 480 forintért, mintha nem lenne holnap, ezt meg kell szüntetni. „Szlovákiában például 30 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás. Az embereket nagyon motiválja a pénztárcájuk. Be kell vezetni a piaci árakat, de azt javasoltuk már korábban is, hogy szociális alapon támogassák a rászoruló társadalmi rétegeket, például a többgyermekes családokat és minimumnyugdíjasokat” – fogalmazott.

Megy a vonat és nemsokára falnak ütközik, ezekkel a szavakkal reagált arra a kérdésre Egri Gábor, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy nyáron nagyobb áruhiány alakul ki. Jóslásokba azokban nem akart bocsátkozni. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az RTL Híradóban azt üzente az autósoknak: gépjárműveiket csak a szükséges esetben használják, mert inkább legyen kevés az üzemanyag, minthogy ne legyen egyáltalán.


Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Gazdaság#benzin#tankolás#független benzinkutak szövetsége#árstop

Címlapról ajánljuk