Gazdaság

Idén eddig 400 milliárd forintot buktak a gazdák az aszály miatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 8:01

A szárazság leginkább a napraforgót és a kukoricát érinti.

A Portfolio azt írja, hogy idén nem kevesebb mint 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos szárazság miatt. Ezekről a területekről már semmi nem takarítható be. Azért különösen fájó ez a gazdág számára, mert az emelkedő árak miatt idén kifejezetten jól kereshettek volna, viszont ez nem így lett, alsó hangon már több mint 400 milliárd forintos kiesésük van.

Az idei csapadékeloszlás miatt Dunántúlon kicsivel jobb a helyzet, az Alföldön pusztító aszály azonban rég nem látott terménykiesést eredményez. 

Míg az elmúlt években 4,5 és 5 tonna közötti volt az országos átlag az aratás után, addig most az Alföldön például 2-3 tonnát tudtak learatni árpából. A búza betakarítása még zajlik, itt 3,5-4 tonna a termésátlag az elvárt 5 tonnával szemben. A legnagyobb gond az őszi betakarítású növényeknél van

  • eddig 300 ezer hektárnyi területen a kukorica teljes kiszáradt, innen semennyi termény nem fog kikerülni. Ez azt jelenti, hogy 2,1-2,4 millió tonna kukorica fog hiányozni a piacról.
  • A napraforgó 200 ezer hektáron nullázott a szárazság miatt, ezért 600 ezer tonna fog hiányozni a következő évben. 

Nyitókép: illusztráci / Getty Images

#Gazdaság#kukorica#aszály#szárazság#napraforgó

Címlapról ajánljuk