Gazdaság

Irgalmatlanul drágulnak idén az éttermi elviteles dobozok

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 9:23

Nem segít a helyzeten az euróval szemben folyamatosan gyengülő forint.

Döcögősen indult az idei év a csomagolóipar számára, a piaci bizonytalanság és a nagyfokú áremelkedések miatt volumenben általános visszaesés volt tapasztalható az idei első félévben. „Az árak emelkedése miatt az Indepack forgalma nagyjából a tavalyival megegyező összegű. Ráadásul az év elején új vállalatirányítási rendszert vezettünk be és annak integrációjával voltak nehézségeink az első negyedévben, így ennek a rovására is írunk némi forgalomvesztést” – mondta a VG-nek Győrvári Gábor, Indepack Kft. ügyvezető tulajdonosa. 

A szakember elmondása szerint az elviteles műanyag dobozok még mindig hódítanak. A papírpoharak forgalma folyamatosan erősödik, de emellett a hagyományos műanyag pohár értékesítése is erős. Elfogytak a tavalyról maradt műanyag tányér készletek, így helyére végleg a papírtányér lépett. Erősödik ugyan a lebomló termékek iránti kereslet, de a magasabb ár visszatartó erő, mondta Győrvári Gábor. 

Az Indepack Kft. beszállítóinak zöme, 80-90 százaléka hazai, ez az arány sokkal kisebb volt korábban, de a járvány a kínai beszállítókkal, a háború pedig a keleti, főként az orosz beszállítókkal való együttműködést számolta fel átmenetileg. Az ágazati forgalom nagy százalékban, még ha csak alapanyag szinten is, de import beszerzésből származik. Emiatt érinti rosszul a szakmát a forint euróval szembeni folyamatos gyengülése. 

A tavalyi 25 százalék körüli áremelkedést idén eddig átlagosan 25-30 százalékos emelkedés követte, de rövid időn belül ismét 10 százalék körüli áremelést prognosztizálunk

– mondta Győrvári Gábor. Hozzátette, a hullámkarton termékek árában érződik leginkább a drágulás részben az árfolyam, részben az alapanyaghiány miatt. De ugyanez igaz általában a papír termékekre, és a cellulóz termékek ára is nagyot emelkedett.

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Gazdaság#étterem#drágulás#étkezés#doboz

Címlapról ajánljuk